13 Mar 2022 0 comments

Pau Cendawan

Pau Cendawan -

Pau Cendawan 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Inti Cendawan :
1 keping dada ayam, potong dadu
1 tin cendawan butang, cincang
1 biji bawang besar - cincang
2 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
1 sudu besar stok pekat ayam
Secubit garam dan serbuk lada hitam

Cara-cara :
  1. Panaskan mentega dan minyak. 
  2. Tumis bawang besar hingga layu. 
  3. Masukkan tepung dan kacau hingga rata.
  4. Masukkan ayam dan tumis hingga ayam berubah warna.
  5. Masukkan cendawan, kacau rata.
  6. Masukkan air dan stok ayam. Masak hingga mendidih.
  7. Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam.
  8. Masak hingga inti agak kering. 
  9. Sejukkan dahulu sebelum di isi ke dalam pau.

Doh Pau :
250 gm Tepung Superfine MFM atau Tepung Pau
1 sudu kecil yis
3/4 sudu teh baking powder
50 gm gula kaster
1/2 sudu kecil gula kaster
1/2 sudu kecil pelembut roti (bread softner)
120 ml air suam
20 gm shortening

Bancuhan Kulit Cendawan :
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar air
Satukan semua hingga larut, ketepikan. Adunan tidak terlalu cair atau pekat.

Penyediaan :
  1. Satukan semua bahan kecuali air di dalam mixer. 
  2. Gaul rata dan masukkan air sedikit-sedikit.
  3. Uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
  4. Tutup dengan kain dan rehatkan selama 15minit.
  5. Timbang adunan 35-40gm setiap satu sebanyak 9 biji. 
  6. Ketepikan 1 bahagian untuk tangkai cendawan.
  7. Masukkan inti dan tutup, bulatkan kembali doh dan letak di atas kertas pelapik.
  8. Untuk tangkai cendawan, guna lebihan adunan dan gentel bujur.
  9. Susun pau dan tangkai di dalam pengukus. 
  10. Rehatkan doh selama 20 minit lagi sehingga mengembang.
  11. Kemudian sapu bancuhan kulit cendawan dengan berus di permukaan pau. 
  12. Rehatkan doh sehingga permukaan doh kelihatan retak.
  13. Panaskan pengukus dan kukus selama 10 minit dengan api besar.
  14. Biarkan sejuk, cucuk bahagian bawah dengan chopstik untuk membuat lubang. 
  15. Celup hujung tangkai dalam lebihan bancuhan kulit cendawan.
  16. Masukkan ke dalam lubang tadi.
  17. Kukus sebentar selama 2 minit. Sedia di hidangkan.
Pau Cendawan


Pau Cendawan shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
12 Mar 2022 0 comments

Sambal Tumis Sotong

Sambal Tumis Sotong -

Sambal Tumis Sotong
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan :
300 gm Sotong
1 labu Bawang Besar, hiris bulat
1/2 cawan minyak untuk menumis
2 sudu besar Gula Melaka
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®️

Bahan Kisar :
20 tangkai Cili Kering, rebus
1 biji Bawang Besar
6 ulas Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
2 sudu besar Udang Kering, rendam


Penyediaan :
  1. Cuci sotong, buang kulit dan belah 2.
  2. Kelar2 kan menyerong dan potong saiz sesuai.
  3. Masak air hingga mendidih.
  4. Celur sotong hingga bergulung, angkat dan toskan.
  5. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik minyak.
  6. Masukkan bawang hiris.  Kacau hingga bawang layu.
  7. Masuk gula, garam dan AJI-NO-MOTO®️.
  8. Akhir sekali masukkan sotong dan gaul rata.

Sambal Tumis Sotong





Sambal Tumis Sotong shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;