15 Mar 2022 0 comments

Biskut Gulungan Kurma

Biskut Gulungan Kurma -

Biskut  Gulungan Kurma
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
200 gm mentega
50 gm gula kaster
2  kuning telur
250 gm tepung gandum
25 gm tepung jagung
25 gm susu tepung

Jem Kurma
200 gm kurma, cincang halus
1/4 sudu teh serbuk kayu manis - optional
50 ml susu cair
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar mentega

Penyediaan 
  1. Cincang kurma hingga halus.
  2. Masukkan gula, mentega, serbuk kayu manis dan susu cair.
  3. Kacau hingga bergumpal dan tidak melekat di kuali.
  4. Sejukkan dahulu dan gentel bujur (4gm)
  5. Satukan mentega dan gula kacau dengan senduk kayu hingga berkrim.
  6. Masukkan kuning telur satu persatu, kacau hingga sebati.
  7. Masukkan tepung dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.
  8. Rehatkan selama 15 minit dalam peti sejuk.
  9. Canai dan terap menggunakan penerap bulat.
  10. Leperkan sedikit supaya senang di lipat.
  11. Mmasukkan inti kurma di tengahnya dan lipat hujung pastri hingga bertemu di tengah.
  12. Untuk hiasan, sepit mengikut paten yang di sukai.
  13. Bakar pada suhu 160C selama 20-25 minit.
Biskut Gulungan Kurma


Biskut Gulungan Kurma shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
13 Mar 2022 0 comments

Pau Cendawan

Pau Cendawan -

Pau Cendawan 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Inti Cendawan :
1 keping dada ayam, potong dadu
1 tin cendawan butang, cincang
1 biji bawang besar - cincang
2 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
1 sudu besar stok pekat ayam
Secubit garam dan serbuk lada hitam

Cara-cara :
  1. Panaskan mentega dan minyak. 
  2. Tumis bawang besar hingga layu. 
  3. Masukkan tepung dan kacau hingga rata.
  4. Masukkan ayam dan tumis hingga ayam berubah warna.
  5. Masukkan cendawan, kacau rata.
  6. Masukkan air dan stok ayam. Masak hingga mendidih.
  7. Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam.
  8. Masak hingga inti agak kering. 
  9. Sejukkan dahulu sebelum di isi ke dalam pau.

Doh Pau :
250 gm Tepung Superfine MFM atau Tepung Pau
1 sudu kecil yis
3/4 sudu teh baking powder
50 gm gula kaster
1/2 sudu kecil gula kaster
1/2 sudu kecil pelembut roti (bread softner)
120 ml air suam
20 gm shortening

Bancuhan Kulit Cendawan :
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar air
Satukan semua hingga larut, ketepikan. Adunan tidak terlalu cair atau pekat.

Penyediaan :
  1. Satukan semua bahan kecuali air di dalam mixer. 
  2. Gaul rata dan masukkan air sedikit-sedikit.
  3. Uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
  4. Tutup dengan kain dan rehatkan selama 15minit.
  5. Timbang adunan 35-40gm setiap satu sebanyak 9 biji. 
  6. Ketepikan 1 bahagian untuk tangkai cendawan.
  7. Masukkan inti dan tutup, bulatkan kembali doh dan letak di atas kertas pelapik.
  8. Untuk tangkai cendawan, guna lebihan adunan dan gentel bujur.
  9. Susun pau dan tangkai di dalam pengukus. 
  10. Rehatkan doh selama 20 minit lagi sehingga mengembang.
  11. Kemudian sapu bancuhan kulit cendawan dengan berus di permukaan pau. 
  12. Rehatkan doh sehingga permukaan doh kelihatan retak.
  13. Panaskan pengukus dan kukus selama 10 minit dengan api besar.
  14. Biarkan sejuk, cucuk bahagian bawah dengan chopstik untuk membuat lubang. 
  15. Celup hujung tangkai dalam lebihan bancuhan kulit cendawan.
  16. Masukkan ke dalam lubang tadi.
  17. Kukus sebentar selama 2 minit. Sedia di hidangkan.
Pau Cendawan


Pau Cendawan shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;