11 May 2022 0 comments

Mee Meatball Balognese

Mee Meatball Balognese -

MEE MEATBALL BALOGNESE
By Kak Wan @ Resicipitarasawan

Bahan-bahan
200 gm mee kuning
1 1/2 sudu besar minyak zaitun

SOS MEATBALL

100 gm meatballs siap guna - rebus toskan
1 biji bawang besar - dadu
2 biji tomato - dadu
5 ulas bawang putih - cincang halus
2 sudu besar minyak zaitun
2 tin sos pasta Balognese
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk lada hitam

CARA-CARA  :
  1. Didihkan air, celur mee sebentar dan toskan.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih hingga naik bau.
  3. Masukkan tomato. Biarkan sehingga tomato hancur.
  4. Masukkan sos pasta Balognese dan sedikit air.
  5. Kacau dan biarkan seketika.
  6. Perasakan dengan sedikit garam, gula dan serbuk lada hitam.
  7. Masukkan meatballs, gaul bersama sos hingga rata.
  8. Tutup kuali dan biar mereneh seketika.
  9. Angkat dan hidang bersama mee.

Mee Meatball Balognese


Mee Meatball Balognese shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
30 Mar 2022 0 comments

Mee Bandung Special Aroma Kari

Mee Bandung Special Aroma Kari -

Mee Bandung Special Aroma Kari
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN PES
1 biji keledek oren, rebus dan haluskan
3 sudu besar udang kering direndam air panas)
10 tangkai cili kering direndam air panas
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu besar garam
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk perasa 
1/2 cawan minyak utk menumis

PENYEDIAAN PES HOMEMADE
  1. Kisar cili kering, bawang merah dan bawang putih. 
  2. Panaskan minyak dan tumis hingga garing.
  3. Masukkan rempah kari, gula, garam dan serbuk perasa. 
  4. Masak hingga naik minyak. 
  5. Masukkan keledek dan kacau hingga pekat.
  6. Sejukkan dahulu.

BAHAN MEE BANDUNG (hidangan 4 orang)
1 kg mee kuning
1 paket Steamboat 5 in 1, potong
8 ekor udang
2 senduk Pes Bandung Homemade
4 cawan air rebusan udang
2 sudu besar minyak

PELENGKAP
Sayur sawi, celur
4 biji telur

PENYEDIAAN :
  1. Celur udang sebentar, toskan dan simpan air rebusannya.
  2. Panaskan minyak, masukkan pes bandung dan kacau. 
  3. Masukkan air rebusan udang, masak hingga mendidih.
  4. Masukkan EB Steamboat 5 in 1.  Reneh sebentar.
  5. Pecah kan telur ke dalam cawan dan tuang ke dalam kuah. 
  6. Biarkan sebentar sehingga telur hampir masak.
  7. Masukkn mee kuning. udang dan sawi. 
  8. Perasa kan dengan gula dan garam sesuai rasa.
  9. Jika kurang pekat boleh tambah pes.

Mee Bandung Special Aroma Kari




Mee Bandung Special Aroma Kari shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;