11 Aug 2022 0 comments

LAMB SHANK BRIYANI

LAMB SHANK BRIYANI -

LAMB SHANK BRIYANI
by Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN-BAHAN :
1 1/2 kg Betis Kambing
2 sudu makan pes Halia Bawang Putih
3 sudu makan Minyak Sapi
2 biji Bawang Besar, hiris
4 ulas Bawang Putih, hiris
1 in Halia, hiris
1 batang Kulit Kayu Manis
2 Bunga Lawang
6 biji Cengkih
4 biji Pelaga
1/2 bungkus Pes Perencah Briyani MAGGI
1 1/2 cawan Susu Sejat
2 cawan Air 
3 sudu makan Tomato Pes
1/2 keping Gula Melaka
2 sudu makan Kismis goreng
3 sudu makan Gajus goreng

BAHAN NASI :
2 cawan Beras Basmati, rendam 20 minit
3 bunga Cengkih
3 buah Pelaga
1 sudu teh Biji Lada Hitam
2 helai Daun Bay
1 sudu kecil Minyak Masak

GARNISH :
Bawang Goreng
Daun Ketumbar dan Pudina
Kismis dan Gajus Goreng

PENYEDIAAN : 
1.  Perap betis kambing dengan pes halia bawang putih selama 30 minit.
2.  Goreng setengah masak dan toskan.
3.  Panaskan minyak sapi, tumis bawang hiris, halia, kayu manis, bunga lawang, cengkih hingga wangi.
4.  Masukkan Pes Perencah Briyani MAGGI, tomato pes, gula melaka, gajus dan kismis.
5.  Tambah air secukupnya dan susu sejat.  
6.  Reneh hingga empuk dan kuah setengah pekat.  Ketepikan.
7.  Rebus Bahan Nasi 3/4 masak.  Toskan.
8.  Tabur nasi ke atas kambing tadi hingga rata.
9.  Titiskan saffron atau pewarna oren.
10. Tabur sedikit bawang goreng, daun pudina dan daun ketumbar.
11. Masak dengan api perlahan selama 15 minit.
12. Bila nasi suam, gemburkan perlahan2 hingga rata.
13. Hidang dengan taburan bawang goreng dan daun ketumbar.





LAMB SHANK BRIYANI


LAMB SHANK BRIYANI shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
10 Aug 2022 0 comments

BRIYANI IKAN TENGGIRI

BRIYANI IKAN TENGGIRI -

BRIYANI IKAN TENGGIRI
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN-BAHAN :
8 ketul Ikan Tenggiri
1 sudu teh Serbuk Kunyit
1 sudu kecil Serbuk Cili
1/2 bungkus Pes Perencah Briyani MAGGI 
2 sudu makan Yogurt
1/4 cawan Susu Sejat
3 sudu makan Minyak Sapi
1 biji Bawang Besar, hiris
1 sudu makan Pes Bawang Putih dan Halia
2 tangkai Cili Hijau, dibelah dua
2 biji Tomato, cincang
3 tangkai Daun Pudina
3 tangkai Daun Ketumbar
Saffron atau Pewarna Oren

BAHAN NASI :
2 cawan Beras Basmati, rendam 20 minit
3 bunga Cengkih
3 buah Pelaga
1 sudu teh Biji Lada Hitam
2 helai Daun Bay
1 sudu kecil Minyak Masak

PENYEDIAAN :
1.  Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan serbuk cili.
2.  Goreng hingga garing dan ketepikan.
3.  Panaskan minyak sapi, tumis bawang dan pes bawang putih halia hingga wangi.
4.  Masukkan Pes Perencah Briyani MAGGI, cili hijau dan tomato.
5.  Tambah yogurt dan susu sejat. Tumis hingga wangi dan pecah minyak.  
6.  Masukkan ikan dan gaul rata.  Ketepikan.
7.  Rebus bahan nasi hingga 3/4 masak.
8.  Toskan dan isi separuh nasi ke dalam periuk.
9.  Atur briyani ikan, tabur sedikit bawang goreng, daun pudina dan daun ketumbar. 
10. Lapis dengan baki nasi hingga rata.
11. Titiskan saffron, tabur bawang goreng, daun ketumbar dan daun pudina.
12. Masak dengan api perlahan hingga masak. 
13. Bila suam, gemburkan nasi supaya sekata. Hidang bersama Acar.


BAHAN ACAR :
1/2 batang Lobak Merah
1/2 batang Timun 
1/2 biji Bawang Besar
2 tangkai Cili Hijau
3 sudu makan Yogurt asli
1 sudu makan Mayonis
1 sudu kecil Gula
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu makan perahan Jus Lemon

Potong sayuran dan cili, gaul bersama yogurt dan mayonis.
Tambah gula, garam dan perahan jus lemon, gaul rata.


Briyani Ikan Tenggiri



BRIYANI IKAN TENGGIRI shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;