13 Aug 2022 0 comments

NASI BRIYANI TELUR

NASI BRIYANI TELUR -

NASI BRIYANI TELUR
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN-BAHAN :
8 biji Telur rebus
1 sudu kecil serbuk Cili
1/2 sudu kecil serbuk Kunyit
3 sudu makan Minyak Sapi
1/2 bungkus Pes Perencah Briyani MAGGI
4 biji Pelaga
6 biji Cengkih
2 bunga Lawang
1 biji Bawang Besar, hiris 
3 ulas Bawang Putih, hiris
2  biji Tomato, cincang
2  tangkai Cili Hijau, patahkan
3 cawan Air
1/2 cawan Susu Sejat
3 cawan Beras Basmati, rendam 20 minit
1 sudu kecil Saffron, rendam dengan sedikit susu
1/2 cawan Daun Pudina
1 cawan Bawang Goreng

PENYEDIAAN :
1.  Cucuk telur dengan garpu di beberapa tempat.
2.  Panaskan minyak sapi, tumis bawang, pelaga, cengkih dan bunga lawang hingga wangi.
3.  Masukkan tomato, cili hijau dan Pes Perencah Briyani MAGGI.
4.  Gaul rata dan masukkan telur rebus, serbuk cili dan serbuk kunyit.
5.  Alihkan ke periuk nasi letrik, masukkan beras, briyani telur, air dan susu sejat.
6.  Masak hingga nasi mengering dan titiskan saffron.
7.  Tabur dengan daun pudina dan bawang goreng.
8.  Biarkan seketika, kemudian gemburkan nasi hingga sekata.




NASI BRIYANI TELUR


NASI BRIYANI TELUR shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
12 Aug 2022 0 comments

NASI BRIYANI AYAM

NASI BRIYANI AYAM -

NASI BRIYANI AYAM :
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

BAHAN NASI :
2 cawan Beras Basmathi, rendam 20 minit
3 biji pelaga
1 Bunga Lawang
4 biji Cengkih
1 sudu kecil biji Lada Hitam
2 hela Daun Bay
1 sudu kecil minyak

PERAPAN AYAM :
1 kg Ayam, potong besar
2 sudu makan Pes Halia dan Bawang Putih
1/2 cawan Yogurt Asli
1 mangkuk kecil Daun Ketumbar
1 mangkuk kecl Daun Pudina
2 Cili Hijau, patahkan
1/2 bungkus Pes Perencah Briyani MAGGI 
1 cawan Bawang Goreng
2 sudu makan Minyak
2 biji Tomato, cincang

2 sudu makan Minyak Sapi cair
1 sudu kecil Saffron, rendam dengan sedikit susu

PENYEDIAAN :
1.  Perap ayam bersama bahan perapan kecuali tomato cincang.
2.  Panaskan minyak, tumis tomato hingga lembut.
3.  Masuk perapan ayam, masak hingga ayam berubah warna.
4.  Reneh hingga kuahnya setengah pekat.  Ketepikan.
5.  Rebus bahan nasi 3/4 masak.  Toskan.
6.  Lapis separuh nasi di dasar periuk.
7.  Atur Briyani Ayam di atasnya.
8.  Lapis baki nasi hingga rata. Siram dengan minyak sapi dan saffron.
9.  Tabur bawang goreng dan daun ketumbar.
10. Masak dengan api pelahan selama 15 minit.
11. Biar nasi sedikit suam sebelum di gemburkan.





NASI BRIYANI AYAM


NASI BRIYANI AYAM shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;