31 May 2017 0 comments

Biskut Buah Berempah

Biskut Buah Berempah -

Biskut Buah Berempah

Bahan-bahan
100 gm mentega
90 gm marjerin
250 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
120 gm gula pasir
2 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu teh rempah kek lapis (Koepoe)
100 gm buahan kering campur (rendam sebentar, tos)
Kuning telur untuk sapuan

Penyediaan :
Pukuk mentega, marjerin dan gula hingga berkrim.  Masukkan telur dan putar sebati.
Masukkan esen vanila dan buahan kering.
Masukkan tepung dan uli sebati,
Ambil sedikit adunan, bulatkan dan susun di atas dulang pembakar.
Tekan sedikit dengan garfu dan sapu dengan kuning telur.
Bakar pada suhu 160C selama 20-25 minit.

Biskut Buah Berempah


Biskut Buah Berempah shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
30 May 2017 0 comments

Kuih Tako Labu Marble

Kuih Tako Labu Marble -

Kuih Tako Labu Marble

Bahan A - Adunan Labu
300 gm isi labu kukus, lecek
100 gm tepung hunkwee
250 gm gula pasir
900 ml air
1/2 sudu teh garam

Bahan B - Adunan Santan
350 ml santan pekat
300 ml air (kisar dengan 5 helai pandan), tapis
50 gm tepung hunkwee
100 gm gula pasir
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam

Loyang 8in, alas dengan plastik tahan haba


Penyediaan :
Satukan bahan A ke dalam pengisar, kisar hingga sebati.  Masukkan ke dalam periuk ketepikan.
Satukan bahan B dan kisar sebati.  Masukkan ke dalam periuk berasingan.
Masak kedua-dua adunan serentak di dalam periuk berasingan.
Masak dengan api kecil sehingga kedua2 adunan sederhana pekat dan berkilat.
Tuang adunan A berselang seli dengan adunan B hingga habis.
Guna chopstik untuk membuat corak marble.

Kuih Tako Labu Marble


Kuih Tako Labu Marble shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;