By Kak Wan
Bahan-bahan Kuah
1 paket Awang Brand Lemak Cili Padi
1 mangkuk kecil ikan bilis halus atau udang kering
1 mangkuk potongan kacang panjang
1 mangkuk tempe goreng
1 mangkuk tauhu goreng
1 mangkuk fucuk dan soon hoon yang di rendam
1/2 mangkuk potongan lobak merah
1/2 mangkuk potongan sengkuang
1 mangkuk hirisan daun kobis
1 mangkok potongan terung
4 cawan air
2 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Sampingan
Nasi impit
Sambal tumis udang
Telur rebus, dibelah dua
Cara membuatnya :
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, masukkan ikan bilis dan tumis sebentar.
Masukkan pes lemak cili padi, kacau rata.
Tambah air dan santan, kacau rata.
Masukkan lobak merah dan sengkuang. Biar mendidih.
Masuk tauhu, tempe dan fucuk.
Masak hingga semua lembut.
Masukkan kacang panjang dan kobis.
Akhir sekali masukkan terung.
Jika kurang kuah, boleh tambah sediki lagit air.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Bila mendidih matikan api dan hidangkan bersama nasi impit, telur rebus dan sambal tumis udang.
Sambal Tumis Udang
Bahan-bahan
1 paket pes Awang Brand Sambal Tumis
1 mangkuk isi udang
1 biji bawang besar, potong bulat
1/4 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :
Panaskan sedikit minyak, tumis pes sambal sebentar.
Masukkan isi udang, tumis hingga udang berubah warna.
Masukkan bawang dan santan.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Masak hingga sambal hampir kering.
Sedia di hidang bersama lontong atau nasi.
Lontong Lemak Cili Padi - Awang Brand shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi