22 Aug 2020 0 comments

Puding Beras Tapai

Puding Beras Tapai -

Puding Beras Tapai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Recipe By Chef Wan

Bahan bahan
2/3 cawan Beras Nagasari Import ERA (dibasuh & ditoskan)
1 biji kulit buah lemon (diparut)
3 cawan air
1 tin Krimer Sejat ERA
1 cawan gula (dibahagi dua)
1 sudu besar mentega
1/2 cawan nenas (dipotong dadu)
3 biji telur (diasingkan putih dan kuning)
1/2 cawan tapai pulut
1 sudu besar tepung kastard
1/3 cawan krim pekat (dipukul sederhana kembang)
Secubit garam
Jus dari sebiji buah lemon

Bahan-bahan Tapai Pulut
2 cawan Beras Nagasari Pulut ERA
1 biji ragi, haluskan
4 sudu besar air
Daun pisang

Cara menyediakan Tapai Pulut
  1. Rendam beras selama 30 minit.
  2. Kukus selama 15 minit. 
  3. Selepas kukus, biarkan di suhu bilik sekejap.
  4. Campurkan ragi bersama beras pulut yang dikukus tadi.
  5. Biarkan seketika sebelum dibalut dengan daun pisang.
  6. Biarkan di suhu bilik selama 5 hari.

Cara menyediakan Puding Beras Tapai
  1. Didihkan air dan campurkan Beras Nagasari Import ERA bersama kulit buah lemon. 
  2. Tambah separuh daripada sukatan gula, secubit garam dan mentega. 
  3. Kemudian masukkan Krimer Sejat ERA.
  4. Pukul kuning telur bersama gula dan jus lemon di dalam mangkuk sehingga kembang.
  5. Sejukkan nasi yang dimasak tadi.
  6. Masukkan tepung kastard, nanas, tapai dan kuning telur yang dipukul.
  7. Setelah itu, gaulkan krim putar dan putih telur perlahan-lahan.
  8. Tuangkan ke dalam bekas acuan dan ayakkan sedikit gula aising di atas. 
  9. Bakar dalam dulang pembakar yang berisi air panas pada suhu 180’C selama 25 - 30 minit.
  10. Hidangkan panas atau sejuk.

Puding Beras Tapai


Puding Beras Tapai shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
20 Aug 2020 0 comments

Halwa Kastard

Halwa Kastard -
 
Halwa Kastard
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan A, Larutkan

1/2 cawan tepung custard
1 cawan air

Bahan B
1 1/4 cawan gula
1 cawan air
1 sudu kecil jus limau nipis
1 sudu kecil serbuk pelaga 
1 sudu besar minyak sapi atau mentega

Biji labu atau badam hiris panggang
Oles acuan dengan sedikit minyak.

Penyediaan :

  1. Masak air dan gula hingga mendidih dan gula larut.
  2. Masuk jus limau nipis dan tuang bancuhan tepung kastard.
  3. Kacau sentiasa hingga pekat dan berkilat
  4. Tambah minyak sapi, serbuk pelaga dan kacau sebati.
  5. Tabur biji labu dalam loyang dan tuang kan kastard.
  6. Hentak loyang dan ratakan dengan spatula.
  7. Biar hingga sejuk sebelum di potong.

Halwa Kastard


Halwa Kastard shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;