23 Mar 2021 0 comments

Sandwich Telur Wanpaku

Sandwich Telur Wanpaku -

Sandwich Telur Wanpaku
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
Roti Sandwich - Roti Massimo lebih tebal
Daun Salad
Hirisan Kobis Ungu
Hirisan Carrot
Hirisan Timun
Hirisan Tomato
Hirisan Avocado
Telur Rebus atau Mata
Daging. Ayam Salai
Fillet Ikan
Tuna/sardin
Mayonis untuk sapuan / garlic butter

NOTA :  Setiap hirisan sayuran yang berair, keringkan di atas tissue sebelum di lapis dalam roti.

Plastic Wrap
Kertas Pembalut

Inti Tuna/Sardin - gaul rata
1 tin kecil tuna
2 sudu besar hirisan bawang
2 sudu kecil jus lemon
1/4 sudu teh garam
1 sudu kecil hirisan daun parsley
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu besar mayonis
1/4 sudu teh garam

Inti Telur Hancur - gaul rata
2 biji telur rebus, cincang kecil
2 sudu besar mayonis
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada hitam

Penyediaan :
Penyediaan :
  1. Sapu mayonis pada roti.
  2. Susun salad di ikuti hirisan tomato, timun, ayam panggang, telur hancur.
  3. Letak sebiji telur di ikuti carrot, lobak ungu atau yang di sukai.
  4. Selesai melapis tutup dengan roti yang di sapu mayonis
  5. Bungkus dengan plastic wrap hingga rapi.
  6. Kemudian bungkus pula dengan kertas pembalut.
  7. Belah dengan pisau yang tajam.

Sandwich Telur Wanpaku






Sandwich Telur Wanpaku shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
20 Mar 2021 0 comments

Pau Rose / Rose Mantou

Pau Rose / Rose Mantou -

Pau Rose / Rose Mantou
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Starter (Tangzhong)
50 gm tepung gandum
260 ml air

Penyediaan :
Larutkan tepung dan air hingga sebati.
Kacau di atas api kecil hingga pekat, licin dan berkilat.
Masuk ke dalam bekas atau mangkuk.
Tutup dengan plastik wrap hingga mengena permukaan Tangzhong.
Simpan dalam peti sejuk semalaman.

Bahan Doh
600 gm tepung gandum
30 gm gula halus
3 gm yis segera
160 ml susu cair
1/4 sudu teh garam
10 ml minyak sayur

Pewarna yang di sukai
Daun pisang / kertas minyak untuk melapik

Penyediaan :
  1. Satukan tepung, yis, gula dan garam.
  2. Satukan susu dan minyak. Tuang sedikit2 dan gaul rata.
  3. Masukkan semua Tangzhong dan uli hingga menjadi segumpal doh.
  4. Bahagikan doh dan beri pewarna yang di sukai.
  5. Bahagikan doh kepada 18gm setiap satu.
  6. Tutup doh dengan plastik wrap dan simpan dalam peti sejuk.

Membentuk Kelopak Rose
  1. Canai bulat setiap doh, sebesar telapak tangan. tipiskan bahagian tepiya.
  2. Susun mendatar bertindih 5 kepingan doh.
  3. Dari tepi, gulung ringan hingga ke hujung menjadi log.
  4. Potong di bahagian tengah (hasilkan 2 buah rose)
  5. Letak pau di atas daun pisang, tekan di bahagian bawahnya supaya tidak jatuh.
  6. Buka kelopak rose menggunakan hujung jari hingga kembang.
  7. Panaskan air dalam pengukus hingga mengelegak.
  8. Kukus dengan api kecil selama 20 minit.
NOTA :
Membentuk kelopak rose mengambil masa, keluarkan doh sedikit2 untuk di bentuk.
Selebihnya simpan dahulu dalam peti sejuk supaya ia tidak terlalu kembang.

Sentiasa tutup Doh dengan kain atau simpan dalam bag plastik supaya tidak kering.

Doh yang belum di guna, simpan dahulu dalam peti sejuk sebelum di gunakan.


Pau Rose / Rose Mantou



Pau Rose / Rose Mantou shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;