13 Jun 2021 0 comments

Popcorn Caramel Crisp

Popcorn Caramel Crisp -

Popcorn Caramel Crisp
By Kak Wan

Bahan-bahan :
1/2 cawan jagung kering popcorn
1 sudu besar minyak jagung 

Sos Caramel :
4 sudu besar mentega
1 cawan gula perang
1 sudu besar esen vanila
1/4 sudu teh garam
Pewarna jika suka

Taburan :
2 sudu besar bijan putih
4 sudu besar badam cincang

Penyediaan :
  1. Masukkan jagung popcorn dan minyak ke dalam kuali besar.
  2. Gaul rata dan tutup kuali.
  3. Masak dengan api perlahan hingga jagung meletup-letup.
  4. Apabila letupan berhenti tutup api dan biarkan sejuk.
  5. Satukan semua bahan sos caramel.
  6. Masak dengan api kecil hingga berbuih kasar.
  7. Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
  8. Sejuk kan sos caramel dan titis kan pewarna jika suka.
  9. Tuang ke atas popcorn dan gaul rata.
  10. Leraikan dan ratakan ke atas dulang pembakar.
  11. Tabur bijan dan badam cincang secukupnya.
  12. Panaskan oven pada suhu 120C.
  13. Oven selama 30 minit, keluarkan dan balik-balik setiap 15 minit.
  14. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.


Popcorn Caramel Crisp


Popcorn Caramel Crisp shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
5 Jun 2021 0 comments

Puding Cendol Nangka Gula Melaka

Puding Cendol Nangka Gula Melaka -

Pudding Cendol Nangka Gula Melaka
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Agar-agar Santan
150 ml santan kotak
200 ml air
5 gm serbuk agar-agar
1 cawan cendol
1 cawan nangka cincang
70 gm gula pasir

Penyediaan :
Satukan santan, air, serbuk agar-agar dan gula.
Masak hingga mendidih.
Masukkan nangka dan aduk-aduk hingga wap berkurang.
Masukkan cendol, kacau perlahan dan tuang ke dalam acuan puding 6 inci.
Biarkan lapisan beku baru di tuang lapisan agar-agar gula melaka.

Agar-agar Gula Melaka
350 ml air
150 gula melaka, racik halus
5 gm serbuk agar-agar

Penyediaan :
Satukan semua bahan agar-agar gula melaka.
Masak hingga mendidih dan tuang ke atas lapisan agar-agar santan.
Simpan di dalam peti sejuk hingga beku.


Puding Cendol Nangka Gula Melaka


Puding Cendol Nangka Gula Melaka shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;