11 May 2022 0 comments

Candy Kelapa

Candy Kelapa -

Candy Kelapa
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
500 gm kelapa parut putih
500 ml susu pekat manis 
350 gm gula pasir
2 sudu makan Minyak Sapi
Pewarna yang di sukai

Peralatan :  Loyang  atau coklat mould

Cara-cara :
  1. Masukkan Kelapa, Gula, dan Susu Pekat Manis dalam kuali tebal.
  2. Gaul rata dan kacau hingga mendidih.
  3. Tambahkan minyak sapi dan vanilla,  gaul rata.
  4. Apabila hampir kering, tambahkan pewarna yang di sukai.
  5. Masak atas api perlahan hingga adunan betul-betul kering dan tidak melekat di kuali.
  6. Biarkan adunan suam sedikit dan tekan ke dalam acuan hingga padat.
  7. Sejukkan dahulu sebelum di keluarkan dari acuan.
Candy Kelapa


Candy Kelapa shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Mee Meatball Balognese

Mee Meatball Balognese -

MEE MEATBALL BALOGNESE
By Kak Wan @ Resicipitarasawan

Bahan-bahan
200 gm mee kuning
1 1/2 sudu besar minyak zaitun

SOS MEATBALL

100 gm meatballs siap guna - rebus toskan
1 biji bawang besar - dadu
2 biji tomato - dadu
5 ulas bawang putih - cincang halus
2 sudu besar minyak zaitun
2 tin sos pasta Balognese
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk lada hitam

CARA-CARA  :
  1. Didihkan air, celur mee sebentar dan toskan.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih hingga naik bau.
  3. Masukkan tomato. Biarkan sehingga tomato hancur.
  4. Masukkan sos pasta Balognese dan sedikit air.
  5. Kacau dan biarkan seketika.
  6. Perasakan dengan sedikit garam, gula dan serbuk lada hitam.
  7. Masukkan meatballs, gaul bersama sos hingga rata.
  8. Tutup kuali dan biar mereneh seketika.
  9. Angkat dan hidang bersama mee.

Mee Meatball Balognese


Mee Meatball Balognese shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;