11 Dec 2014

Resepi Cara Berlauk

Resepi Cara Berlauk -



Bahan bahan :-

- 400gm tepung gandum

- 330 ml air

- 180 gm daging kisar

- 1 bijik bawang besar-cincang

- 4 ulas bawang putih - cincang

- 200 ml minyak masak

- 1 bijik telur

- 1 sudu besar serbuk kunyit

- 2 sudu besar serbuk kari

- 1 sudu besar serbuk cili

- 3 tangkai daun bawang

- 2 tangkai cili merah -cincang

- garam secukup rasa

- acuan kuih




Cara cara


  1. - cara nak buat inti- tumis bawang besar dan bawang putih.apa bila tumisan sudah garing ..masukkan serbuk kari , serbuk cili dan masuk kan daging kisar .

  2. -masak sehingga daging empuk , tambah kan garam,taburkan daun kari dan cili merah .biar kan daging sedikit kering

  3. cara-cara membuat adunan tepung

    - satu kan tepung, serbuk kunyit ,telur,garam secukup rasa dan masukkan air.pukul sebati dan ketepikan .

    - panaskan acuan dan sapu dengan minyak gunakan api sederhana .ambil satu sudu adunan dan tuangkan dalam acuan .

    -seterusnya letakkan sudu kecil inti daging ditengahnya.

    -taburkan hiasan cili merah hirisan daun bawang biarkan seketika . ambil lidi atau garpu cungkil bahagian tepi acuan, jika kuih mudah tertanggal dari acuan ia bermakna kuih sudah masak






Resepi Cara Berlauk shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;