Roti Manis Jalur Gemilang
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
300 gm tepung roti
25 gm gula halus
5 gm garam
210 ml susu suam
20 gm mentega atau marjerin
Pewarna, merah, putih, biru, kuning
Loyang 7x10 in alas baking paper
Penyediaan :
- Larutkan yis dan gula di dalam susu suam.
- Kacau dan tutup hingga yis berbuih.
- Masuk tepung ke dalam mangkuk pengadun.
- Tuang larutan yis dan putar hingga bergumpal.
- Masuk mentega dan putar hingga doh elastik.
- Uli doh dengan tangan.
- Masuk kembali ke dalam mangkuk pengadun.
- Tutup dan rehatkan doh selama 30 minit hingga mengembang 2 kali ganda.
- Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang angin.
- Bahagi doh dan warnakan mengikut warna bendera.
- Susun dalam loyang, tutup dengan kain lembab dan biar mengembang,
- Panaskan oven pada suhu 180C.
- Turunkan suhu pada 160C dan bakar selama 10 minit.
- Kemudian tutup loyang dengan aluminium foil.
- Turunkan suhu pada 150C dan bakar selama 10 minit lagi.
Roti Manis Jalur Gemilang
Roti Manis Jalur Gemilang shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment