Braised Lamb Shank
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
(untuk 2 Hidangan)
1-2 kg lamb shanks (betis kambing)
(untuk 2 Hidangan)
1-2 kg lamb shanks (betis kambing)
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu kecil garam
2 sudu kecil sebuk lada hitam kasar
2 sudu kecil sebuk lada hitam kasar
2 sudu makan minyak zaitun
2 batang lobak merah, potong kasar
1 biji bawang besar, potong kasar
2 batang celery, potong kasar
8 ulas bawang putih, potong kasar
2 sudu makan tomato puri
1 liter stock ayam
100 gm serbuk sos perang (demi glace powder)
3 tangkai rosemary
2 helai bay leaves
1 biji bawang besar, potong kasar
2 batang celery, potong kasar
8 ulas bawang putih, potong kasar
2 sudu makan tomato puri
1 liter stock ayam
100 gm serbuk sos perang (demi glace powder)
3 tangkai rosemary
2 helai bay leaves
2 sudu besar bancuhan tepung jagung
Cara Penyediaan :
- Lumur lambshank dengan sedikit garam, serbuk lada hitam dan tepung gandum.
- Panaskan minyak di dalam kuali.
- Lecurkan(Sear) lamb shanks, ke semua bahagian hingga keperangan.
- Keluarkan dari kuali, tinggalkan lebihan minyak untuk menumis.
- Dalam kuali yang sama, tumis lobak merah, bawang besar,celery dan bawang putih.
- Setelah perang, masukkan puri tomato, masak hingga naik bau.
- Bancuh serbuk demiglace dengan stock ayam, tuang ke dalam kuali.
- Masukkan rosemary dan bay leaves.kacau sehinnga mendidih.
- Alih ke dalam periuk tekanan dan masak selama 20 minit.
- Keluarkan lambshank, letak dalam pinggan hidangan.
- Tapis air rebusan dan lecek halus bahan2 tapisan.
- Masukkan kembali ke dalam periuk.
- Masak hingga mendidih, tambah garam, gula dan perasa secukupnya.
- Tuang larutan tepung jagung dan masak hingga kuah sedikit pekat.
- Tuang ke atas lambshank.
- Sesuai dengan hidangan roti, nasi berperisa atau kentang putar.
NOTA :
Jika menggunakan periuk biasa, masak atas api perlahan selama 2 1/2 jam hingga lambshank lembut.
ATAU Masak di dalam oven suhu 180C selama 2 1/2 jam.
Braised Lamb Shank
Braised Lamb Shank shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment