Bubur Bebola Labu
By Kak Wan @ ResipicitarasawanBahan-Bahan :
250 gm Labu
3 cawan Tepung Pulut
3 sudu Tepung Gandum
1/4 sudu teh Garam
Kuah Santan :
1 cawan Santan Pekat atau Santan Kotak
2 1/2 cawan Air
1/2 sudu kecil Garam
1 helai daun pandan, simpul
1/4 cawan sagu - di rebus hingga jernih
Tos dan alirkan di bawah air paip hingga keluar kanjinya.
Penyediaan :
- Labu di rebus dan di lecek hingga halus.
- Gaul bersama tepung pulut, tepung gandum dan garam.
- Uli hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari.
- Gentel doh menjadi bebola bulat atau bujur.
- Masak air dan daun pandan hingga mendidih.
- Rebus bebola labu hingga terapung.
- Angkat dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.
- Kemudian toskan.
- Satukan bahan Kuah Santan, masak hingga mendidih.
- Masukkan bebola labu, gaul rata.
- Hidang dengan sagu dan tuang sirap gula melaka sesuai kemanisannya.
Sirap Gula Melaka :
1 cawan air
200 gm gula melaka
1 helai daun pandan, simpul
Masak hingga gula larut dan tapis.
1 cawan air
200 gm gula melaka
1 helai daun pandan, simpul
Masak hingga gula larut dan tapis.
Bubur Bebola Labu
Bubur Bebola Labu shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment