By Kak Wan @ Resipicitarasawan
BAHAN-BAHAN :
8 keping Mission Onion & Chive
2 keping Simplot Hash Brown, haluskan
1 tin kecil tuna Ayambrand, tos dan haluskan
1/2 labu bawang holland, hiris
1 sudu besar cili kisar
2 tangkai cili padi, potong kecil
2 tangkai daun sup, potong kecil
1/2 sudu kecil garam
2 biji telur rebus, belah 4 setiap satu
2 sudu besar minyak
Pelekat : gaul sebati
2 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar air
Sapuan :
1 kuning telur, kacau dan tambah 1 sudu kecil susu cair
PENYEDIAAN :
- Panaskan minyak, tumis bawang hiris dan cili kisar hingga layu.
- Masukkan hash brown dan cili padi, kacau rata.
- Masukkan tuna dan garam, gaul rata.
- Masukkan daun sup, gaul dan angkat.
- Potong wrap bulat dia. 6 inci.
- Letak sehiris telur rebus dan inti di tengahnya.
- Sapu kelilingnya dengan pelekat.
- Tutup kemas dan tekan keliling tepinya dengan garpu.
- Letakkan ke atas dulang pembakar.
- Sapu permukaan karipap dengan kuning telur.
- Oven selama 10 minit pada suhu 160c atau hingga kekuningan.
KARIPAP TUNA HASH BROWN
KARIPAP TUNA HASH BROWN shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment