29 Sept 2013 0 comments

Udang Masam Manis

Udang Masam Manis -




Udang Masam Manis shared from Kakwan (K1) - citarasawan

Republish by The CC Resepi
28 Sept 2013 0 comments

SEKAYA

SEKAYA -







BAHAN2:



Lapisan Atas:



5 biji telur

3 ketul gula melaka

2 SB gula

1 cawan air

1 SB minyak masak

Daun pandan






Lapisan Bawah:



1 1/2 cawan pulut

1 cawan santan pekat

sedikit garam



CARA2:



Lapisan Bawah:

1. Basuh dan toskan beras pulut.Rendam semalaman(Kalau nak lagi cepat, rendam dalam air mendidih selama 15 minit)



2.Toskan beras pulut dan letakkan di dalam loyang pengukus. Masukkan santan yang dikacau dengan sedikit garam.Pastikan pulut terendam sepenuhnya oleh santan.



3.Kukus sehingga masak.Setelah masak, tekan pulut hingga padat(Saya tak tekan padat sangat sebab bila lapisan atas diletak, ia akan menyerap ke dalam pulut, kuih jadi lebih sedap, terpulang kepada individu k)



Lapisan Bawah:



1. Cairkan gula melaka, air dan gula sehingga larut dan menggelegak.Letak bersama beberapa helai daun pandan.Setelah larut, tutup api dan tapis.biarkan sejuk



2. Pukul telur menggunakan hand whisk dan masukkan larutan gula melaka tadi.Pukul sebati dan masukan minyak masak. pukul lagi dan kacau sebati



3. Masukkan adunan ke atas pulut yang dikukus tadi dan kukus lagi lebih kurang setengah jam atau sehingga masak.Sedia dihidang



SEKAYA shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;