Acar Ikan Masin
Bahan-bahan
200gm ikan masin (ikan talang/ kurau/ malong) - rendam dan bilas untuk hilangkan lebihan masin
100gm lobak asin - Potong kecil2
8 ulas bawang merah - belah 2
5 ulas bawang putih - belah 3
1 inci halia dihiris memanjang
20 biji cili padi
3 sudu besar kismis (raisin)
1 cawan limau jeruk
1 sudu besar serbuk kari daging
1 1/2 cawan cuka
1 1/2 cawan gula pasir
1/2 keping gula melaka
Garam jika perlu
Bahan Kisar
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
3 sudu besar cili kisar
Penyediaan :
- Rebuskan bawang merah, bawang putih dan halia didalam cuka selama 5minit. Tutup api. Ketepikan.
- Sementara itu, goreng ikan masin yang telah ditoskan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Dalam minyak yang sama, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
- Masukkan 1 sudu besar serbuk kari daging dan tumis lagi sehingga naik minyak.
- Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah direbus bersama cukanya sekali.
- Masukkan gula pasir dan gula merah, imbangkan masam manis secukupnya.
- Setelah itu masukkan cili padi, kismis, limau jeruk dan lobak asin. Gaul rata dan masukkan ikan masin. Kacau dan masak dengan api perlahan sehingga menjadi pekat dan likat.
- Akhir sekali, perasakan garam (jika perlu), manis gula dan kemasaman cuka acar ini.
Acar lebih sedap jika disimpan beberapa hari.
Acar Ikan Masin
Acar Ikan Masin shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment