17 May 2016

Ayam Goreng Berempah

Ayam Goreng Berempah -

Ayam Goreng Berempah

Bahan-bahan
1 ekor ayam - potong
Lumur ayam dengan jus limau nipis, cuci dan toskan

Bahan Rempah
3 inci lengkuas - hiris nipis
1 inci halia - hiris nipis
5 ulas bawang putih - hiris nipis
6 batang serai - ambil bahagian putih saja
1 labu bawang besar - hiris

Tumbuk atau kisar dengan sedikit air kesemuanya hingga halus.

1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan halus dan kasar
1 sudu besar serbuk kari + 2 sudu besar serbuk kurma
1 kiub pati ayam
garam dan gula secukupnya

Sangai biji ketumbar dan jintan halus, kemudian kisar dengan pengisar kering hingga halus.

Penyediaan :
  1. Masukkan ayam ke dalam bekas besar.  Gaul bersama bahan rempah, serbuk ketumbar dan jintan, serbuk kari dan pati ayam hingga rata.  Perasakan dengan garam dan sedikit gula secukupnya.
  2. Perap selama 1 jam atau lebih.  Lebih lama lebih sedap.
  3. Setelah perapan, asingkan rempah ratus dari ayam (akan di goreng berasingan dari ayam)
  4. Goreng ayam dalam minyak yang banyak hingga keperangan.
  5. Kemudian goreng rempah ratus yang di asingkan tadi hingga garing.
  6. Tabur di atas ayam sewaktu menghidang.

Ayam Goreng Berempah


Ayam Goreng Berempah shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;