Ayam Goreng Berempah
Bahan-bahan
1 ekor ayam - potong
Lumur ayam dengan jus limau nipis, cuci dan toskan
Bahan Rempah
3 inci lengkuas - hiris nipis
1 inci halia - hiris nipis
5 ulas bawang putih - hiris nipis
6 batang serai - ambil bahagian putih saja
1 labu bawang besar - hiris
Tumbuk atau kisar dengan sedikit air kesemuanya hingga halus.
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan halus dan kasar
1 sudu besar serbuk kari + 2 sudu besar serbuk kurma
1 kiub pati ayam
garam dan gula secukupnya
Sangai biji ketumbar dan jintan halus, kemudian kisar dengan pengisar kering hingga halus.
Penyediaan :
- Masukkan ayam ke dalam bekas besar. Gaul bersama bahan rempah, serbuk ketumbar dan jintan, serbuk kari dan pati ayam hingga rata. Perasakan dengan garam dan sedikit gula secukupnya.
- Perap selama 1 jam atau lebih. Lebih lama lebih sedap.
- Setelah perapan, asingkan rempah ratus dari ayam (akan di goreng berasingan dari ayam)
- Goreng ayam dalam minyak yang banyak hingga keperangan.
- Kemudian goreng rempah ratus yang di asingkan tadi hingga garing.
- Tabur di atas ayam sewaktu menghidang.
Ayam Goreng Berempah
Ayam Goreng Berempah shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment