17 May 2016

Ayam Masak Kurma

Ayam Masak Kurma -

Ayam Masak Kurma

Bahan-bahan
1kg ayam - potong saiz sesuai
2 cawan santan sederhana pekat
2 biji ubi kentang - belah 8
2 biji tomato - belah 4
1 biji bawang besar - belah 4
2 biji cili hijau - belah 2
1/2 keping gula melaka
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
1 tangkai daun ketumbar - ambil akarnya

Bahan Tumis
Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih)
3 ulas bawang merah - mayang
2 ulas bawang putih - mayang
2 hiris halia - mayang
4 sudu besar rempah kurma, bancuh dengan sedikit air
Minyak untuk menumis

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, tumis bawang, halia dan rempah 4 sekawan hingga harum.
  2. Masukkan rempah kurma dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan ayam dan ubi kentang, gaul rata dan masak seketika.
  4. Kemudian masukkan santan, air asam jawa, bawang besar, akar ketumbar, tomato dan cili hijau.
  5. Biarkan mendidih, perasakan dengan gula melaka dan garam secukupnya.
  6. Masukkan ke dalam mangkuk dan tabur dengan hirisan daun ketumbar.
Ayam Masak Kurma


Ayam Masak Kurma shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;