1 Mar 2019

Satar Ikan

Satar Ikan -

Satar Ikan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Kisar
400gm isi kerisi / sardin atau kembong
1 biji telur
2 biji buah keras
2 sm halia
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 tangkai cili merah
150 gm kelapa parut putih
1/2 sudu teh gula
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa

Bahan Hiris
segengam daun kesom
1 helai daun kunyit, dimayang halus
Sedikit hirisan cili merah

Daun pisang, dipotong empat segi 20 cm, dilayur
Lidi Satay untuk mencucuk

Penyediaan :
Dalam food processor, kisar isi ikan dan bahan kisar hingga halus.
Gaulkan dengan bahan hiris.
Daun pisang di bentuk kon, isikan 1-2 sudu besar campuran ikan.
Bungkus rapi dan cucuk dengan lidi satay.

Kukus selama 20 minit.  Angkat dan sejukkan.
Panggang di atas bara api, magic pan atau oven.

Hidang dengan acar bawang

Satar Ikan


Satar Ikan shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;