Macaron Kelapa / Coconut Macaron
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan A
1 1/2 cawan (150 gm) serbuk badam
1 1/4 cawan (150 gm) gula aising
2 sudu besar (10 gm) kelapa kering, kisar halus
55 gm putih telur
Pewarna putih
Bahan B
55 gm putih telur
1/4 sudu teh garam
Bahan C
3/4 cawan (150 gm) gula kaster
2 1/2 sudu besar (38ml) air
Kertas baking, lakarkan bulatan kecil
Menghasilkan 40-45 macaron
Penyediaan Kulit Macaron :
- Kisar dan ayak bahan A kecuali putih telur dan pewarna.
- Kemudian gaul dengan putih telur dan pewarna putih hingga menjadi pes. Ketepikan.
- Putar bahan B hingga kental ketepikan.
- Masak bahan C hingga gula larut, terus tuang ke dalam bahan B ketika masih panas.
- Putar tanpa henti sehingga bekas telur menjadi sejuk.
- Putih telur akan kental dan berkilat.
- Kaup balikkan adunan putih telur ke dalam pes sedikit-sedikit.
- Apabila sebati, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle bulat.
- Pipe ke atas dulang yang di alas kertas baking.
- Setelah selesai, hentakkan dulang beberapa kali untuk membuang angin.
- Letak di bawah kipas selama 15 minit hingga permukaan macaron kering.
- Sentuh dengan jari, jika permukaan tidak melekit baru boleh di bakar.
- Bakar pada suhu 130C selama 15 minit.
- Biarkan macaron di dalam oven selama 10 minit sebelum di keluarkan.
- Simpan di dalam bekas tertutup sebelum di beri filing.
Filing Kelapa Coklat Putih :
Bahan A - Karamel Kelapa
1/2 cawan (35g) kelapa kering
2 sudu besar (30g) gula
1 sudu besar (15ml) air
Bahan B
250 gm coklat putih, cincang kecil
1/2 cawan (120 gm) dairy whipping cream
2 sudu teh esen kelapa
Pewarna putih
Penyediaan Filing :
- Masak gula dan air hingga menjadi karamel, masukkan kelapa kering.
- Tutup api dan gaul hingga bersalut rata. Ketepikan.
- Panaskan whiping cream secara double boiler hingga berbuih di tepi bekas.
- Angkat dan tuangkan ke atas coklat putih.
- Kacau sehingga coklat larut.
- Tambahkan karamel kelapa dan pewarna putih.
- Kacau hingga sebati, tutup permukaan coklat dengan plastik wrap.
- Simpan di dalam peti sejuk.
- Sebelum di gunakan keluarkan dari peti sejuk dan biarkan pada suhu bilik.
- Apabila lembut, gaul rata dan masukkan ke dalam piping bag.
- Picit ke atas permukaan macaron.
Macaron Kelapa / Coconut Macaron
Macaron Kelapa / Coconut Macaron shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment