22 Mar 2019

Pajeri Nanas

Pajeri Nanas -

Pajeri  Nanas
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan 
1/2 biji nanas, potong saiz makan
2 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
3 sudu besar rempah pajeri / serbuk kari daging
1/2 keping gula melaka - cincang
garam secukup rasa

Bahan Tumis
3 ulas bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
3 hiris halia - hiris halus
Rempah 4 sekawan (1 batang kulit kayu manis, 3 kuntum bunga cengkih,3 biji buah pelaga, 2 kuntum bunga lawang)
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar Halus
2 labu bawang merah Bombay
2 ulas bawang putih
3 hiris halia
2 sudu besar cili kisar

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
  2. Masukkan rempah 4 sekawan dan tumis sebentar.
  3. Masukkan bahan kisar dan rempah kari, tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan kerisek dan santan, kacau rata.
  5. Masukkan nanas dan perasakan dengan garam dan gula melaka.
  6. Reneh hingga kuah hampir pekat.


Pajeri Nanas


Pajeri Nanas shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;