1 Mar 2014 0 comments

TEPUNG TALAM SAGU.

TEPUNG TALAM SAGU. -

sarapan pagi tadi...TEPUNG TALAM SAGU..



RESEPINYE.

Lapisan bawah nye :-

2cawan tepong gandum

2 cawan gula

1 cawan tepung ubi

1 cawan air pandan

1/2 sudu teh pewarna hijau

1/2 sudu te garam

5-7 cawan air

Semua bahan ini di bancuh dan di masak atas api hingga naik wap,tuang dalam loyang pengukus,sementara itu buat lapisan atas nye..



Lapisan atas nye:-

2 cawan tepong beras

5-6 cawan santan

1 sudu teh garam

1/2 cawan gula

1 cawan sagu biji,di basuh

Semua bahan ini di bancuh dan di masak atas api sampai naik wab dan di tuang atas lapisan bawah tadi yg sedang di kukus.....kukus hhingga 45 min..




TEPUNG TALAM SAGU. shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Ikan Bawal Masak Kicap

Ikan Bawal Masak Kicap -

Bahan-bahan :



  • 1 ekor ikan bawal sdrhna besar

  • 3 bj bwg besar

  • 3 ulas bwg putih

  • 3 bj cili merah

  • 3 bj cili hijau

  • 1 inci halia

  • Kicap lemak manis


Cara Memasak :


  1. Ikan d bersihkan kemudian lumur dgn garam dan kunyit.

  2. Panaskan minyak. Goreng ikan tadi garing2

  3. Tumis bwg, cili, halia, then msukkn kicap.

  4. Tutup api n curahkn kuah atas ikan. Siap.

  5. Rgkas... mudah... cepat d sediakan...






Ikan Bawal Masak Kicap shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;