6 May 2014 0 comments

Roti bakar salut coklat dan nestum

Roti bakar salut coklat dan nestum -

Bahan bahan:


  • 1 bungkus roti gadenia

  • 1 peket nestum

  • 3 sudu pesar serbok koko

  • 2 sudu besar serbok milo

  • 2 sudu besar majerin

  • 2 sudu susu pekat

  • 2 sudu susu cair


Cara cara:


  1. Masak mejerin,susu pekat,susu cair,serbok koko dan serbok milo di atas api yg kecil.msak sehingga sebati,angkat dan sjukan.

  2. Ptong roti mengikut saiz di dlm gambar,bakar di dlm periuk ajaip taupun oven.bakar dlm 2-3 mnit.angkat roti dan salutkan pda coklat dan jga nestum..siap dan bleh di hidang






Roti bakar salut coklat dan nestum shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Blueberry cheesecake

Blueberry cheesecake -





Bahan Base Blueberry cheesecake:


  • 110g butter, di cairkan

  • 200g digestive biscuits, saya guna 100g

  • 100g oreo di hancurkan, optional - saya tambah

  • 50g almond flakes, di panggang

  • 2 sb brown sugar


Cara2 membuat base:

  1. Satukan semua bahan2 base. Gaul rata.

  2. Sediakan loose base tin bersaiz 9'. Masukkan adunan base dalamnya & tekan rata.

  3. Simpan dalam peti sejuk sementara membuat filling.




Filling:


  • 500g cream cheese

  • 30g butter

  • 129g gula kaster

  • 1 biji parutan kulit lemon

  • 1 biji jus lemon

  • 30g tepung jagung, di ayak

  • 300ml UHT whipping cream

  • 4 biji telur

  • 150g blueberry pie filling


Cara2 membuat filling:


  1. Pukul cream cheese & butter hingga lembut.

  2. Masukkan gula, parutan kulit lemon, jus lemon & tepung jagung. Pukul hingga sebati.

  3. Kemudian, masukkan whipping cream. Pukul hingga pekat. Masukkan pula telur sedikit demi sedikit. Pukul sebati.

  4. Keluarkan loose base tin berisi base tadi, tuang 1/2 adunan filling dalamnya.

  5. Guna sudu, masukkan blueberry pie filling atas filling cheese tadi. Tuang pula baki adunan filling perlahan2 hingga habis.

  6. Bakar kek guna kaedah water-bath pada suhu 160 C selama 1 jam atau hingga kek masak.

  7. Sejukkan sepenuhnya baru di simpan dalam peti sejuk selama 6 jam atau semalaman.




Topping:


  • 1 sk serbuk gelatin

  • 30 ml air

  • 150g blueberry pie filling




Cara2 membuat topping:


  1. Satukan serbuk gelatin & air. Biarkan 5 min.

  2. 2. Cairkan gelatin guna double boiler.

  3. Satukan dengan blueberry pie filling. Gaul rata.

  4. Tuang atas kek yang telah di sejukkan.


http://mybakingworkshop.blogspot.com



Blueberry cheesecake shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;