6 May 2014

Blueberry cheesecake

Blueberry cheesecake -





Bahan Base Blueberry cheesecake:


  • 110g butter, di cairkan

  • 200g digestive biscuits, saya guna 100g

  • 100g oreo di hancurkan, optional - saya tambah

  • 50g almond flakes, di panggang

  • 2 sb brown sugar


Cara2 membuat base:

  1. Satukan semua bahan2 base. Gaul rata.

  2. Sediakan loose base tin bersaiz 9'. Masukkan adunan base dalamnya & tekan rata.

  3. Simpan dalam peti sejuk sementara membuat filling.




Filling:


  • 500g cream cheese

  • 30g butter

  • 129g gula kaster

  • 1 biji parutan kulit lemon

  • 1 biji jus lemon

  • 30g tepung jagung, di ayak

  • 300ml UHT whipping cream

  • 4 biji telur

  • 150g blueberry pie filling


Cara2 membuat filling:


  1. Pukul cream cheese & butter hingga lembut.

  2. Masukkan gula, parutan kulit lemon, jus lemon & tepung jagung. Pukul hingga sebati.

  3. Kemudian, masukkan whipping cream. Pukul hingga pekat. Masukkan pula telur sedikit demi sedikit. Pukul sebati.

  4. Keluarkan loose base tin berisi base tadi, tuang 1/2 adunan filling dalamnya.

  5. Guna sudu, masukkan blueberry pie filling atas filling cheese tadi. Tuang pula baki adunan filling perlahan2 hingga habis.

  6. Bakar kek guna kaedah water-bath pada suhu 160 C selama 1 jam atau hingga kek masak.

  7. Sejukkan sepenuhnya baru di simpan dalam peti sejuk selama 6 jam atau semalaman.




Topping:


  • 1 sk serbuk gelatin

  • 30 ml air

  • 150g blueberry pie filling




Cara2 membuat topping:


  1. Satukan serbuk gelatin & air. Biarkan 5 min.

  2. 2. Cairkan gelatin guna double boiler.

  3. Satukan dengan blueberry pie filling. Gaul rata.

  4. Tuang atas kek yang telah di sejukkan.


http://mybakingworkshop.blogspot.com



Blueberry cheesecake shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;