23 May 2014

DAGING MASAK HITAM ALA SARAWAK

DAGING MASAK HITAM ALA SARAWAK -



Bahan-bahan perap:

500 gram daging - hiris

2 sudu besar kicap pekat karamel

3 sudu besar gula apong (boleh kurangkan)


Bahan-bahan kisar:

3 batang serai

sedikit lengkuas

1 biji bawang besar

7 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

15 tangkai lada kering

1/3 cawan prune@kismis hitam

Bahan-bahan tumis:

Rempah tumis 4 sekawan - banyak ikut suka

5 biji bawang merah - dimayang

>< 1-2 sudu besar rempah kurma

2 sudu besar kerisik

minyak masak secukupnya

sedikit air asam jawa

garam secukup rasa

Cara-caranya:

1. Gaul daging bersama kicap pekat dan gula apong secara merata hingga sebati. Perap seketika.

2. Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan bawang yang dimayang. Bila bawang sudah agak garing (jangan sampai hangus) masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau sebati.

3. Masukkan rempah kurma dan kacau lagi. Biarkan hingga pecah minyak dan naik bau.



DAGING MASAK HITAM ALA SARAWAK shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;