1 Jun 2014 0 comments

Resepi Pandan Layer Cake

Resepi Pandan Layer Cake -



Bahan Kek Sponge


  • 125gm gula kaster

    125gm tepung kek

    15gm ovalette

    5 biji telur

    1 sudu teh serbuk penaik

    40ml air daun pandan + pewarna hijau

    75ml minyak masak


Bahan A (Kastad Pandan)


  • 500ml air pandan (kisar 5 helai daun pandan)

    180gm gula kastor

    1 sudu besar serbuk agar-agar segera (instant jelly)


Bahan B


  • 400ml santan pekat KARA

  • 85gm tepung Hoen Kwee hijau

  • 1 sudu teh pewarna hijau epal

  • 1/8 sudu teh garam halus

  • Loyang 9" Loose Base Tin


Hiasan : Whip cream (jika suka) dan kelapa kering





Cara Membuatnya :

1. Satukan semua bahan kek kecuali minyak masak, pukul dengan speed perlahan hingga bergaul rata kemudian pukul dengan speed tinggi selama 6 minit hingga pekat dan bertanduk. Tukar ke speed sederhana dan masukkan minyak masak, putar hingga sebati.

2. Alaskan loyang dengan kertas minyak dan tuang adunan dan bakar pada suhu 180C selama 45 minit atau hingga masak.

3. Sejukkan kek dahulu dan potong kepada 3 atau empat lapisan

4. Kastard Pandan : Satukan semua bahan A dalam periuk, masak di atas api sederhana hingga mendidih.

5. Dalam mangkuk lain, satukan bahan B, gaul hingga sebati dan tidak berketul. Masukkan adunan ini ke dalam adunan A, kacau di atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih. Angkat dan sejukkan sebentar.

6. Sediakan Loyang bulat 9" loose base tin (boleh ditanggalkan bawahnya) yang di basahkan terlebih dahulu. Masukkan satu lapisan kek span dan tuangkan 1/3 kastard pandan di atasnya hingga menutupi lubang di sekeliling loyang. Hentakkan loyang sedikit supaya kastard dapat sampai ke dasar loyang.

7. Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi krim kastard. Buat hingga habis lapisan kek.

8. Hentakkan 2-3 kali loyang di atas meja supaya kastard padat ke bahagian bawahnya.

9. Biarkan kek sejuk baru di masukkan ke dalam peti sejuk.

10. Keluarkan kek dari acuan dan hias dengan whip cream (dipukul dahulu) dan taburan kelapa kering. - sumber





Resepi Pandan Layer Cake shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Pajeri terung

Pajeri terung -
Alhamdulillah..





BAHAN-BAHAN :



4 biji terung panjang - besar

4 cawan santan pekat - boleh ditambah

3 cm kayu manis

1 biji bunga lawang

3 biji bunga cengkih

3 biji buah pelaga

1 peket serbuk kari daging

2 sudu besar kerisik

sedikit air asam jawa - jika perlu

Garam secukup rasa



BAHAN DI TUMBUH :



1 genggam udang kering

2 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

1 cm halia




CARA MEMASAK :



Bersihkan buah terung dan di belah dua ukuran dalam sejengkal . Panaskan sedikit minyak dan tumiskan kulit kayu manis , bunga lawang+bunga cengkih , buah pelaga . Kacau semua bahan dan masukkan bahan yang ditumbuk lumat . Kacau sampai bahan tumbuk menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah di bancuh dengan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.



Masukan semua santan dan kacau , biar kuah mendidih sekejap dan masukkan kerisik dan terung . Masukkan garam serta gula secukup rasa dan jika perlu masukkan secikit air asam jawa . Terus kacau pajeri ini . Biarkan sampai terung empuk , itu tanda pajeri sudah masak dan boleh la ditutup api . Dah pun masak....





Pajeri terung shared from Nennie

Republish by The CC Resepi
 
;