1 Jun 2014

Pajeri terung

Pajeri terung -
Alhamdulillah..





BAHAN-BAHAN :



4 biji terung panjang - besar

4 cawan santan pekat - boleh ditambah

3 cm kayu manis

1 biji bunga lawang

3 biji bunga cengkih

3 biji buah pelaga

1 peket serbuk kari daging

2 sudu besar kerisik

sedikit air asam jawa - jika perlu

Garam secukup rasa



BAHAN DI TUMBUH :



1 genggam udang kering

2 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

1 cm halia




CARA MEMASAK :



Bersihkan buah terung dan di belah dua ukuran dalam sejengkal . Panaskan sedikit minyak dan tumiskan kulit kayu manis , bunga lawang+bunga cengkih , buah pelaga . Kacau semua bahan dan masukkan bahan yang ditumbuk lumat . Kacau sampai bahan tumbuk menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah di bancuh dengan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.



Masukan semua santan dan kacau , biar kuah mendidih sekejap dan masukkan kerisik dan terung . Masukkan garam serta gula secukup rasa dan jika perlu masukkan secikit air asam jawa . Terus kacau pajeri ini . Biarkan sampai terung empuk , itu tanda pajeri sudah masak dan boleh la ditutup api . Dah pun masak....





Pajeri terung shared from Nennie

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;