17 Nov 2014 0 comments

Resepi Kek Lapis Chese Sedapppp.

Resepi Kek Lapis Chese Sedapppp. -



Bahan A:


  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g

  • 500 ml susu segar,dipanaskan


Bahan B:


  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)

  • 10 ml susu segar

  • 1/2 cawan gula halus


Caranya :


  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati

  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair

  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan

  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.

  5. Panaskan susu segar,padamkan api.

  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup

  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan

  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi

  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.

  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(

  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.






Resepi Kek Lapis Chese Sedapppp. shared from shaed

Republish by The CC Resepi
15 Nov 2014 0 comments

RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR

RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR -



Bahan bahan :-



  • 3 sudu besar gula pasir (gula hangus)

  • 1 Peket agar-agar serbuk 10g

  • 4 cawan air

  • 1 cawan gula pasir

  • 1/2 cawan susu pekat manis

  • 1 tin susu cair (400ml)

  • 3 sudu besar tepung kastard

  • 1 sudu kecil esen vanilla

  • 1 tin koktail buah-buahan


Cara cara :-





  1. Taburkan gula pasir didalam loyang kemudian, masakan sehingga keperangan, kemudian goyangkan loyang tu supaya gula hangus tu sekata disekeliling loyang. Ketepikan

  2. Kemudian dalam bekas lain susu cair, tepung kastard dan esen dikaucau sehingga tidak berketul.

  3. Lepas tu satukan dalam periuk agar-agar, air, susu pekat manis, gula.

  4. Kacau sehingga bahan-bahan masak mendidih, kemudian tuangkan kedalam loyang gula hangus.

  5. Bila dah sejuk sikit, masukkan dalam peti ais.

  6. Bila hendak dimakan, hidangkan bersama koktail buah-buah tadi.







RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;