19 Nov 2014 0 comments

RESEPI NASI AYAM MADU

RESEPI NASI AYAM MADU -



Bahan untuk ayam (direbus) :

-1 ekor ayam dipotong 8

-2 ulas bawang putih, ditumbuk halus

-2 cm halia, ditumbuk halus

-1 kiub ayam



Bahan untuk ayam (diperap) :

-1 sudu besar kicap pekat

-1 sudu besar sos tiram

-1 cm halia, ditumbuk halus

-2 ulas bawang putih, ditumbuk halus

-1 sudu besar kicap cair

-Sedikit madu untuk sapuan



Bahan untuk nasi:

-3 cawan beras

-4 cawan air rebusan ayam

-2 sudu besar butter

-1 cm halia ditumbuk halus

-3 ulas bawang putih ditumbuk halus

-Sedikit garam

-2 bunga lawang*

-4 buah pelaga*

-1 kayu manis*

-1 batang serai ketuk

-2 helai daun pandan

-Sedikit kunyit untuk warna dan aroma



Bahan untuk sos:

-5 biji cili merah

-3 ulas bawang putih

-2 cm halia

-1 sudu besar cuka

-1 sudu teh garam

-1 sudu teh gula

-1/2 cawan air rebusan ayam



Bahan untuk sup:

-Air rebusan ayam

-1 biji bawang besar, dikisar

-Rempah sup bunjut

-Garam

-Daun sup dan daun bawang yg dihiris



Bahan untuk kuah kicap:

-Kuah kicap perapan ayam di atas

-Kicap manis cap kipas udang

-Sedikit garam

-Air rebusan ayam





Cara Penyediaan :-



Cara untuk ayam:

1. Bersihkan ayam, toskan air dan lumurkan dgn 2 ulas bawang putih dan halia yg diketuk.

2. Rebus ayam bersama 1 kiub ayam sehingga empuk.

3. Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam (rujuk bahan perap untuk ayam)

4. Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika, angkat dan sapukan dengan madu.



Cara untuk memasak nasi:

1. Basuh beras dan tos air.

2. Panaskan butter lalu tumiskan rempah tumis(*), daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing.

3. Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau.

4. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya.

5. Masak nasi seperti biasa.



Cara untuk memasak sup:

1. Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut, bawang besar, dan masukkan garam secukup rasa.

2. Taburkan dengan bawang goreng -dan hirisan daun sup.



Cara untuk memasak sos:

1. Kisarkan semua bahan di atas.

2. Boleh juga dimasak sebentar untuk menaikkan aroma.



Cara untuk memasak kuah kicap:

1. Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika.

2. Sejukkan sebelum dihidang.

Tips: Pastikan ayam tidak direbus terlalu lama kerana nanti apabila di rebus terlalu lama isi ayam akan mudah hancur ketika menggoreng.



RESEPI NASI AYAM MADU shared from shaed

Republish by The CC Resepi
17 Nov 2014 0 comments

Resepi Kek Lapis Chese Sedapppp.

Resepi Kek Lapis Chese Sedapppp. -



Bahan A:


  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g

  • 500 ml susu segar,dipanaskan


Bahan B:


  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)

  • 10 ml susu segar

  • 1/2 cawan gula halus


Caranya :


  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati

  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair

  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan

  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.

  5. Panaskan susu segar,padamkan api.

  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup

  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan

  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi

  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.

  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(

  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.






Resepi Kek Lapis Chese Sedapppp. shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;