Talam Durian Nyonya
Bahan Lapisan Bawah
500gm beras pulut
300ml santan KARA
200ml air
2 sudu kecil garam halus
Jus Bunga Telang
(20 kuntum bunga telang, rendam dengan 1/4 cawan air panas, perah jusnya, tapis)
Bahan Lapisan Atas
200gm isi durian
120gm gula kaster
60gm tepung beras
40gm tepung hun kwee
300ml santan KARA
250ml air
1/4 sudu teh garam halus
pewarna kuning telur
Loyang 10x10 - di gris minyak dan di alas plastik tahan haba
Cara-cara :
- Cuci dan rendam beras pulut selama 2 jam. Toskan.
- Satukan pulut bersama lapisan atas dan kukus selama 30 minit. Apabila masak, sudukan jus bunga telang secara rawak di atas pulut.
- Ambil garfu atau chopstik dan gaulkan jus bersama pulut. Kemudian ratakan dan tekan dengan penekan hingga padat.
- Lapisan Atas : Satukan semua bahan, kisar sebentar hingga isi durian hancur. Kemudian tapis ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga naik wap sambil di kacau dengan sudip kayu.
- Apabila bancuhan sedikit berketul di bahagian bawah periuk, tutup api, guna whisk dan kacau hingga licin dan tidak berketul.
- Tuang ke atas lapisan bawah. Jika ada gelembung udara, cucuk dengan lidi supaya permukaan tidak berlubang sewaktu di kukus.
- Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30-35 minit. Biarkan betul-betul sejuk baru di potong menggunakan pisau plastik.
Talam Durian Nyonya
Talam Durian Nyonya shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment