Chiken chop Home made -
Bahan-Bahan:
Cara-Cara:
Cairkan mentega ke dalam periuk (sauce pan),tumis bawang besar hingga layu dan wangi (jangan sampai garing nanti pahit lak)Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar, tumis sekejap.Masukkan tepung gandum (xyah bancuh ngan air) kacau selalu supaya tidak bergentel.Masukkan air.Kacau sebati (guna hand whisk lagi senang nak kacau).Masukkan kiub ayamMasukkan sos lada hitam,sos tiram dan kicap.Kacau sebati.Kalau nampak pekat sangat tambah sedikit air.Sesuaikan rasa.Kalau nak lebih gelap tambah sukatan kicap.
Chiken chop Home made shared from shaed
Republish by The CC Resepi
Bahan-Bahan:
- 1 labu bawang besar holland (kaler kuning) dicincang halus
- 4 sb (rata) tepung gandum
- 1 kiub ayam
- 2 sb sos tiram
- 2 sb kicap manis (untuk gelapkan sos)
- 4 sb sos lada hitam (lina pg gn brand life)
- 2 sb lada hitam ditumbuk kasar
- 3 cawan air (atau lebih) - Rosaliza guna air rebusan saderi + bawang besar + tulang ayam
- 2 sb mentega
Cara-Cara:
Cairkan mentega ke dalam periuk (sauce pan),tumis bawang besar hingga layu dan wangi (jangan sampai garing nanti pahit lak)Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar, tumis sekejap.Masukkan tepung gandum (xyah bancuh ngan air) kacau selalu supaya tidak bergentel.Masukkan air.Kacau sebati (guna hand whisk lagi senang nak kacau).Masukkan kiub ayamMasukkan sos lada hitam,sos tiram dan kicap.Kacau sebati.Kalau nampak pekat sangat tambah sedikit air.Sesuaikan rasa.Kalau nak lebih gelap tambah sukatan kicap.
Chiken chop Home made shared from shaed
Republish by The CC Resepi
Subscribe to:
Posts (Atom)