15 Jan 2015 0 comments

Kek Pandan Cheese 2 Rasa (Kukus)

Kek Pandan Cheese 2 Rasa (Kukus) -


Bahan-Bahan: (Loyang 5x6’)



  • 6 Biji Telur (Grade A)

  • 1 Cup Tepung kek

  • 1 Tin 500g susu Pekat Manis

  • 1 sudu Teh Ovalatte

  • 1 Cup Gula Halus

  • 250gm Butter (Saya Guna Buttercup)

  • 250gm Cream Cheese

  • Perasa/Pewarna Pandan (Hijau) secukupnya

  • Perasa/{ewarna keladi (Yam) Secukupnya


Cara Membuatnya:


~ Pukul Gula, Butter & Ovalatte Hingga Kembang.

~Masukkan Telur satu persatu.Putar sebati hingga gebu.

~ Masukkan Tepung Kek. Putar Perlahan Biar sebati.

~ Kemudian masukkan susu Pekat Manis. Putar Perlahan.

~Bila sudah sebati,masukkan Cream Cheese.

~ Teruskan Putar dengan kelajuan sederhana sehingga adunan rata.

~ Bahagikan Adunan Kepada 3 Bahagian:

~ 1 Bahagian dibiarkan dengan perasa/pewarna asal.

~ 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa/pewarna Pandan.

~ 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa/Pewarna Keladi (Yam)

~ Sediakan Loyang yang telah dialas dengan sedikit butter & baking paper.

~ Air kukusan hendaklah di didihkan terlebih dahulu.

~ Ambil sedikit adunan Pandan (Hijau) dan tuangkan kedalam Loyang.

~ Kukus dalam 10-15minit @ Sehingga kek masak barulah tuangkan adunan asli (Cheese) diatasnya. Kukus Lagi sehingga masak. Sama Juga dengan adunan keladi (yam)

~ Ulang proses yang sama. ~ Akhir sekali, Tuangkan adunan pandan (Hijau)

~ Untuk adunan yang terakhir, kek hendaklah dikukus selama 1jam agar kek masak dengan sempurna.




Kek Pandan Cheese 2 Rasa (Kukus) shared from shaed

Republish by The CC Resepi
0 comments

Sambal Goreng Jering Betawi

Sambal Goreng Jering Betawi -



BAHAN-BAHAN:



  • 10 biji jering tua

  • 200gm perut lembu | direbus dan tos

  • 100gm udang

  • 5 keping tauhu | dihiris dan digoreng

  • 3 keping tempe | dihiris dan digoreng

  • 150ml santan pekat

  • Garam dan gula secukup rasa

  • Minyak untuk menggoreng dan menumis


BAHAN TUMBUK HALUS:



  • 1 biji bawang besar

  • 3 ulas bawang putih

  • BAHAN HIRIS HALUS:

    1 biji bawang besar

    3 tangkai cili merah

    2 batang serai


CARA MEMASAK:


1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk halus sehingga naik bau.

2. Kemudian masukkan bahan yang dihiris halus dan kacau rata.

3. Setelah itu, masukkan pula udang, perut lembu, tempe dan tauhu goreng serta jering tua.

4. Seterusnya masukkan santan pekat dan perasakan secukupnya.

5. Akhir sekali, apabila sambal telah pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.



Sambal Goreng Jering Betawi shared from shaed

Republish by The CC Resepi
 
;