15 Jan 2015

Kek Pandan Cheese 2 Rasa (Kukus)

Kek Pandan Cheese 2 Rasa (Kukus) -


Bahan-Bahan: (Loyang 5x6’)



  • 6 Biji Telur (Grade A)

  • 1 Cup Tepung kek

  • 1 Tin 500g susu Pekat Manis

  • 1 sudu Teh Ovalatte

  • 1 Cup Gula Halus

  • 250gm Butter (Saya Guna Buttercup)

  • 250gm Cream Cheese

  • Perasa/Pewarna Pandan (Hijau) secukupnya

  • Perasa/{ewarna keladi (Yam) Secukupnya


Cara Membuatnya:


~ Pukul Gula, Butter & Ovalatte Hingga Kembang.

~Masukkan Telur satu persatu.Putar sebati hingga gebu.

~ Masukkan Tepung Kek. Putar Perlahan Biar sebati.

~ Kemudian masukkan susu Pekat Manis. Putar Perlahan.

~Bila sudah sebati,masukkan Cream Cheese.

~ Teruskan Putar dengan kelajuan sederhana sehingga adunan rata.

~ Bahagikan Adunan Kepada 3 Bahagian:

~ 1 Bahagian dibiarkan dengan perasa/pewarna asal.

~ 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa/pewarna Pandan.

~ 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa/Pewarna Keladi (Yam)

~ Sediakan Loyang yang telah dialas dengan sedikit butter & baking paper.

~ Air kukusan hendaklah di didihkan terlebih dahulu.

~ Ambil sedikit adunan Pandan (Hijau) dan tuangkan kedalam Loyang.

~ Kukus dalam 10-15minit @ Sehingga kek masak barulah tuangkan adunan asli (Cheese) diatasnya. Kukus Lagi sehingga masak. Sama Juga dengan adunan keladi (yam)

~ Ulang proses yang sama. ~ Akhir sekali, Tuangkan adunan pandan (Hijau)

~ Untuk adunan yang terakhir, kek hendaklah dikukus selama 1jam agar kek masak dengan sempurna.




Kek Pandan Cheese 2 Rasa (Kukus) shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;