Bahan-Bahan: (Loyang 5x6’)
- 6 Biji Telur (Grade A)
- 1 Cup Tepung kek
- 1 Tin 500g susu Pekat Manis
- 1 sudu Teh Ovalatte
- 1 Cup Gula Halus
- 250gm Butter (Saya Guna Buttercup)
- 250gm Cream Cheese
- Perasa/Pewarna Pandan (Hijau) secukupnya
- Perasa/{ewarna keladi (Yam) Secukupnya
Cara Membuatnya:
~ Pukul Gula, Butter & Ovalatte Hingga Kembang.
~Masukkan Telur satu persatu.Putar sebati hingga gebu.
~ Masukkan Tepung Kek. Putar Perlahan Biar sebati.
~ Kemudian masukkan susu Pekat Manis. Putar Perlahan.
~Bila sudah sebati,masukkan Cream Cheese.
~ Teruskan Putar dengan kelajuan sederhana sehingga adunan rata.
~ Bahagikan Adunan Kepada 3 Bahagian:
~ 1 Bahagian dibiarkan dengan perasa/pewarna asal.
~ 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa/pewarna Pandan.
~ 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa/Pewarna Keladi (Yam)
~ Sediakan Loyang yang telah dialas dengan sedikit butter & baking paper.
~ Air kukusan hendaklah di didihkan terlebih dahulu.
~ Ambil sedikit adunan Pandan (Hijau) dan tuangkan kedalam Loyang.
~ Kukus dalam 10-15minit @ Sehingga kek masak barulah tuangkan adunan asli (Cheese) diatasnya. Kukus Lagi sehingga masak. Sama Juga dengan adunan keladi (yam)
~ Ulang proses yang sama. ~ Akhir sekali, Tuangkan adunan pandan (Hijau)
~ Untuk adunan yang terakhir, kek hendaklah dikukus selama 1jam agar kek masak dengan sempurna.
Kek Pandan Cheese 2 Rasa (Kukus) shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment