BAHAN-BAHAN :
- 1 biji jantung pisang
- 1/2 cawan ikan bilis kecil - boleh ditambah
- 1 biji bawang besar
- kerisi secukupnya
- Garam secukup rasa
- jus limau nipis secukupnya
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
- 3 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 2 biji cili merah - boleh ditambah
- 1 inci belacan dibakar
CARA MEMASAK :
1. Kopek jantung piasng sampai ke bahagian yang lembut . MAsak air dalam dalam periuk samapi mengelegak dan potong jantung pisang , masukkan jantung pisang ke dalam air rebusan serta masak sampai jantung pisang empuk lembut . Tos dan ketepikan dulu .
2. Tumbuk lumat semua bahan . Kalau nak lagi pedas boleh ditambah cili api .
3. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam mangkuk yang sesuai bersama jantung pisang , kerisi secukup rasa , ikan bilis secukupnya dan jus limau nipis secukupnya . Masukkan garam dan gula secukup rasa , dah siap kerabu ni dan boleh dihidangkan .
Kerabu jantung pisang ni dicampur dengan ikan bilis kecil yang digoreng ranggup ,bertambah sedappp...
KERABU JANTUNG PISANG shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment