21 Jan 2015

KERABU JANTUNG PISANG

KERABU JANTUNG PISANG -



BAHAN-BAHAN :


  • 1 biji jantung pisang

  • 1/2 cawan ikan bilis kecil - boleh ditambah

  • 1 biji bawang besar

  • kerisi secukupnya

  • Garam secukup rasa

  • jus limau nipis secukupnya


BAHAN DITUMBUK LUMAT :


  • 3 biji bawang merah

  • 1 ulas bawang putih

  • 2 biji cili merah - boleh ditambah

  • 1 inci belacan dibakar


CARA MEMASAK :

1. Kopek jantung piasng sampai ke bahagian yang lembut . MAsak air dalam dalam periuk samapi mengelegak dan potong jantung pisang , masukkan jantung pisang ke dalam air rebusan serta masak sampai jantung pisang empuk lembut . Tos dan ketepikan dulu .

2. Tumbuk lumat semua bahan . Kalau nak lagi pedas boleh ditambah cili api .

3. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam mangkuk yang sesuai bersama jantung pisang , kerisi secukup rasa , ikan bilis secukupnya dan jus limau nipis secukupnya . Masukkan garam dan gula secukup rasa , dah siap kerabu ni dan boleh dihidangkan .

Kerabu jantung pisang ni dicampur dengan ikan bilis kecil yang digoreng ranggup ,bertambah sedappp...



KERABU JANTUNG PISANG shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;