BAHAN-BAHAN:
- 3 ekor ikan kembung
- 100gm petai
- 4 biji bawang merah | dikisar
- 3 ulas bawang putih | dikisar
- 2sm kunyit hidup | dikisar
- 2sm halia | dikisar
- 3 sudu makan cili kering kisar
- Sedikit garam
- Beberapa helai daun pisang |untuk membungkus
CARA MEMASAK:
1. Kisar bawang merah, bawang putih, cili kering, kunyit hidup dan halia hingga sebati.
2. Sapukan bahan kisar di atas ikan bersama petai. Ratakan.
3. Bungkus kemas dengan daun pisang dan bakar selama 10 minit.
4. Sedia dinikmati.
* Taburkan sedikit garam ke atas sapuan sambal dan petai supaya naik rasanya.
1. Kisar bawang merah, bawang putih, cili kering, kunyit hidup dan halia hingga sebati.
2. Sapukan bahan kisar di atas ikan bersama petai. Ratakan.
3. Bungkus kemas dengan daun pisang dan bakar selama 10 minit.
4. Sedia dinikmati.
* Taburkan sedikit garam ke atas sapuan sambal dan petai supaya naik rasanya.
IKAN BAKAR SAMBAL PETAI shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment