Bahan-bahan:
- 500 gm daging lembu
- 15 tangkai cili kering }
- 3 biji bawang sedehana besar }
- 2 ulas bawang putih }
- 1 inci halia }
- 1 sk jintan halus }
- 1 sk jintan kasar }
*dikisar
- 2 pokok daun sup }
- 2 pokok daun bawang } dikerat tiga
- 1 batang lobak dipotong
- 3 biji tomato dipotong
- 1 tin kecil tomato puri
- 5 sb sos tomato
- 1/2 tin susu cair
garam dan gula secukup rasa
Cara cara:
1. Potong daging bentuk kiub kecil, cuci, dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
3. Masukkan daging, tutup kuali. Kecilkan api. Biar air daging keluar dan sedikit kering.
4. Jika daging masih belum empuk tambahkan air biasa dan biarkan hingga 3/4 empuk.
5. Masukkan tomato puri, sos tomato, buah tomato, lobak, daun sup dan daun bawang.
6. Masak hingga kuah pekat dan daging empuk. Kalau suka boleh tambah susu cair.
7. Rasakan masin dan manisnya. Masakan ini sesuai dimakan dengan roti, nasi, ketupat dan juga lemang. Selamat mencuba.
DAGING MASAK MERAH JOHOR shared from shaed
Republish by The CC Resepi