13 May 2015 0 comments

Masak lemak putih pucuk cemperai

Masak lemak putih pucuk cemperai -
Ahad sudah di pasar tani banyak dijual pucuk ulam dan sayur kampung , di antaranya adalah pucuk cemperai ni . Pucuk cemperai ni lagi sedap dan lebih manis dari pucuk manis . Pucuk cemperai sedap di masak tumis air atau di masak gulai lemak putih macam yang saya masak ni . Sedapnya pucuk cemperai ni , syukur alhamdulillah .


BAHAN-BAHAN:

2 ikat pucuk cemperai
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis
1 batang sera- dititik
garam secukup rasa


CARA MEMASAK :

Bersihkan pucuk cemperai dan diambil daun saja , basuh tos dan ketepikan dulu , bersihkan ikan bilis dan  bawang merah serta bawang putih dipotong nipis . 

Masukkan santan , semua bawang , serai di titik dan ikan bilis ke dalam periuk . Biarkan sampai kuah mendidih dan boleh la di masukkan semua pucuk cemperai dan garam secukup rasa . Sekali sekala kacau sampai pucuk cemperai masak sebati dengan kuah dan masak . Tutup api dapur bila pucuk cemperai sudah cukup empuk dan masak serta boleh dihidangkan .

Ini la pucuk cemperai



Masak lemak putih pucuk cemperai shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
12 May 2015 0 comments

Tumis masam manis lala

Tumis masam manis lala -
Syukur alhamdulillah..


BAHAN-BAHAN :

1  1/5 kilo lala - dibersihkan
1  biji bawang besar
2  ulas bawang putih
1 biji baang merah
1 inci halia
5 helai daun limau purut di siat
2 batang serai - dititik
7 sudu besar sos cili Thai 
1 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil sos ikan nampla
Sedikit jus limau nipis - jika perlu
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK :

Bersihkan lala serta tos dan diketepikan dulu .                    
Bawang putih , bawang merah , halia ditumbuk lumat dan serai di titik . Bawang besar dipotong membulat serta racik daun ketumbar . 
                    
Panaskan minyak secukupnya untuk menumis dan masukkan semua bahan yang ditumbuk tadi serta dikacau . Bila dah wangi masukkan cili kisar . Bila cili sudah masak dan pecah minyak masukkan sos nampla , sos tiram , daun limau purut dan dikacau rata . Masukkan semua lala dan cili sos Thai serta di kacau semua bahan . Masukkan garam dan gula secukup rasa serta boleh dirasa sos jika kurang masam baru ditambah jus limau nipis . Boleh ditambah lagi sos cili Thai , tambah atau kurang bahan ikut selera sendiri . Bila lala dah masak boleh ditutup api dapur.




Tumis masam manis lala shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
 
;