14 Jun 2015 0 comments

Asam pedas ikan pari

Asam pedas ikan pari -
Alhamdulillah 



BAHAN-BAHAN:

1 kilo ikan pari
3 batang serai - dititik
200ml cili kisar
1 sudu besar biji halba
1 sudu besar belacan
2 bunga kantan - dibelah dua
10 biji kacang bendi - dipotong 2
Asam jawa secukup rasa atau asam keping
Segenggam daun kesum/ 1 ikat
750ml air - secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DI KISAR :

60 gm bawang merah
3 ulas bawang putih
30 gm lengkuas
30 gm halia

*Jika suka lebih kuah masukkan lebih air dan kalau nak lagi pedas tambah la cili lagi.
CARA MEMASAK:

Potong ikan pari dan dibasuh kemudian ikan pari dilumur dengan air asam jawa dan dibiar seketika dalam 5-10 minit . Ikan pari dibersihkan dah ditos kemudian ketepikan .

Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumiskan halba dalam 1 minit kemudian masukkan bahan kisar . Kacau semua bahan sampai terbit bau wangi . Masukkan cili kisar dan kacau semua bahan , biar sambal menjadi masak dan pecah minyak . 


Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.Seterusnya masukkan air secukupnya , daun kesum dan bunga kantan . Kacau semua bahan dan biarkan kuah hampir mendidih.
Masukkan semua ikan pari , garam dan gula secukupnya . Jika kurang kuah boleh ditambah air sehingga menutup ikan dalam periuk . Kemudian kacau supaya semua bahan menjadi mesra . Rasa kuah dan boleh dimasukkan sedikit demi sedikit air asam jawa sehingga cukup mengikut citarasa sendiri . Masukkan semua kacang bendi yang di potong 2 .Biar kuah mendidih sehingga ikan masak boleh la di matikan api dapur .Tutup periuk dengan penutup nanti bendi akan terus masak di dalam wap panas kuah.


Asam pedas ikan pari shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
12 Jun 2015 0 comments

Salad ubi kentang chat

Salad ubi kentang chat -
Salad ubi kentang chat ni sangat sedap sebab ubi kentang jenis ni isinya lembut , rasanya manis , banyak kanji dan berlemak . Bila nak buat salad ubi kentang saya akan guna ubi kentang jenis Yukon yg berwarna kekuningan dan ubi kentang Ghat ni . Senang nak buat salad ni sebab bahan yang digunakan tak banyak . Selalunya bila saya masak ayam grill , saya mesti gandingkan dengan salad ubi kentang dan mix salad supaya hidangan seimbang ada protein , kabohidrat dan fiber . Alhamdulillah sedap salad ubi kentang ni yumyum..


BAHAN-BAHAN :

800 grm ubi kentang jenis Chat - direbus dan dipotong dadu sederhana besar.
1 biji bawang besar - diracik kecil
1/2 biji cili capsicum warna merah
1/2 biji cili capsicum kuning
sedikit daun bawang - diracing kecil

DRESSING SALAD :

5 sudu besar minyak buah zaitun/olive oil - blh ditambah atau kurangkan
2 ke 3 sudu kecil cuka balsamic - blh ditambah atau dikurangkan
Garam/gula/black pepper - secukup rasa

* Semua bahan ini di campur dalam bekas bertutup dan digoncang sampai sebati .

CARA PENYEDIAAN SALAD:

- Bersihkan ubi kentang dan dipotong kecil tak perlu kupas kulit , kemudian masak air dalam periuk sampai mendidih dan boleh dimasuk semua ubi kentang tadi dan sedikit garam . Masak ubi kentang sampai empuk , angkat dan di tos. Bersihkan semua bawang besar. cili capsicum dan dipotong kecil .

- Masukan semua ubi kentang , daun bawang , cili capsicum dan bawang besar dalam bekas yang sesuai . Tuangkan dressing ke dalam mangkuk ini dan gaul semua bahan supaya menjadi rata . Boleh ditambah atau kurang bahan ikut selera sendiri .

Alhamdulillah ayam panggang dgn salad ubi kentang dan mix salad .



Salad ubi kentang chat shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
 
;