Lauk simple saja untuk berbuka puasa , syukur alhamdulillah .
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan susu - dibersihkan dan di potong
2 batang serai - dititik
1 cekak pokok daun kesum
1 cekak pokok daun kesum
2 keping asam keping - boleh ditambah ikut selera sendiri
Air secukupnya
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
1 biji cili merah yang besar - kalu nak tambah pun boleh
2 cm kunyit hidup
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu besar belacan yang dah dibakar
*Selalunya asam pindang utara ni tak terlalu pedas dan semua rasa masam , pedas dan masin adalah seimbang . Bahan boleh ditambah atau dikurang kan ikut selera sendiri .
Saya akan hancurkan belacan yg sudah dibakar supaya senang nak simpan dalam bekas .
Saya akan hancurkan belacan yg sudah dibakar supaya senang nak simpan dalam bekas .
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk , serai , air dan asam keping . Masak kuah sampai mendidih dn boleh di masukkan semua ikan ikan susu dan garam , kacau . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.
Asam pindang ikan susu shared from Nennie
Republish by The CC Resepi