6 Jul 2015 0 comments

Daging Salai Masak Sos Hitam

Daging Salai Masak Sos Hitam -

 

 Daging Salai

Bahan-bahan:

  • 1/4 kg Daging salai
  • 1 biji Bawang besar
  • 3 ulas Bawang putih
  • 1 inci Halia*
  • 3 batang Serai bersaiz diketuk
  • 11/2 sudu Cili boh
  • 1 cawan Santan
  • 3 sudu Kicap Pekat
  • 5 sudu Madu
  • 1/4 cawan Air Asam Jawa
  • sedikit garam
  • Minyak untuk menumis 

Cara-cara:

  1. Serai diketuk, Potong baji Bawang besar dipotong baji, hiriskan halia dan bawang putih. Nak blend pun bole
  2. Tumis bahan tersebut sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili boh tumis sehingga naik minyak.
  4. Masukkan santan, kicap pekat dan madu.
  5. Masukkan daging salai. Biarkan seketika. Masukkan air asam jawa
  6. Masukkan garam secukup rasa. Tutup Api...Siap!!!



Daging Salai Masak Sos Hitam shared from shaed
Republish by The CC Resepi
4 Jul 2015 0 comments

Jus Mangga

Jus Mangga -


Puasa selama 20 jam itu memang sesuatu banget, apalagi seminggu ini suhu mencapai 35 C kebayang perjuangan menahan haus luar biasa. Untuk menjaga stamina biar kuat beribadah puasa 20 jam tsb maka setiap hari saya harus menyajikan buah-buah segar.

Biar gak bosan menyantap buah-buah maka saya sajikan buah segar dalam bentuk minuman juga, seperti sop buah, yang kebetulan sangat disukai suami saya. Makanya gak heran dikulkas stop air kelapa kalengan ada banyak :D.

Selain itu juga minuman khas orang Asia Selatan favorit kami Roh Hafza yaitu susu dingin yang diberi sedikit sirop mawar...rasanya unik banget dan saya suka.

Nah yang ini, kebetulan punya stok manga Pakistan yang terkenal itu. Saya bikin jus saja, untuk menu berbuka kemarin.

Bikinnya ya super duper gampil.....

Bahan
2 buah manga (saya pake manga pakistan)
1 sdm madu
sedikit air es
es batu

Cara Membuat
Campur semua bahan di blender, lalu blender dech sampai halus.

Simpan dikulkas sampai saat azan tiba ;)



Jus Mangga shared from laily goraya
Republish by The CC Resepi
 
;