Daging Salai
Bahan-bahan:
- 1/4 kg Daging salai
- 1 biji Bawang besar
- 3 ulas Bawang putih
- 1 inci Halia*
- 3 batang Serai bersaiz diketuk
- 11/2 sudu Cili boh
- 1 cawan Santan
- 3 sudu Kicap Pekat
- 5 sudu Madu
- 1/4 cawan Air Asam Jawa
- sedikit garam
- Minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Serai diketuk, Potong baji Bawang besar dipotong baji, hiriskan halia dan bawang putih. Nak blend pun bole
- Tumis bahan tersebut sehingga naik bau.
- Masukkan cili boh tumis sehingga naik minyak.
- Masukkan santan, kicap pekat dan madu.
- Masukkan daging salai. Biarkan seketika. Masukkan air asam jawa
- Masukkan garam secukup rasa. Tutup Api...Siap!!!
Daging Salai Masak Sos Hitam shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment