4 Aug 2015 0 comments

Gulai tempoyak ikan nyok-nyok

Gulai tempoyak ikan nyok-nyok -
Ikan nyok-nyok ni selalunya saya masak kari tapi kali ni saya cuba masak gulai tempoyak pula . Sedapnyaa isi ikan nyok-nyok yang manis ni bila dah masak dan sebati dengan kuah tempoyak . Alhamdulillah ^_^


BAHAN-BAHAN :

1 ekor ikan nyok-nyok - berat 1 kg
2 batang serai - dititik
tempoyak secukupnya 
Air secukupnya - menutupi ikan dlm periuk
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

2 biji cili merah - boleh tambah
1 cm kunyit hidup

* Masukkan sedikit demi sedikit tempoyak sehingga sedap ikut selera sendiri , saya guna dalam 7 sudu besar tempoyak .

CARA MEMASAK :

- Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk , serai , air dan masak kuah sampai mendidih . Masukkan semua ikan nyok-nyok dan garam serta gula secukup rasa , kacau semua bahan sehingga sebati . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.



Gulai tempoyak ikan nyok-nyok shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
3 Aug 2015 0 comments

Kerabu pucuk-paku & taugeh

Kerabu pucuk-paku & taugeh -
Alhamdulillah sedapnya kerabu pucuk-paku ni , puas hati bila dapat buat kerabu sendiri . Kita masak sendiri terjamin kebersihan dan kesedapannya . Masak la sendiri apa saja makanan yang kita nak nak makan dan nak bagi suami serta anak-anak makan . Besar pahala bagi seorang ibu/iteri yang menyedia dan masak makanan untuk keluarganya . Amalkan baca bismillah dan selawat setiap kali kita nak mula masak insyallah Allah berkati setiap aktiviti masakan yang kita lakukan . Masak masak berdoa la perkara yang baik supaya makanan yang kita amsak dan dimakan oleh kita dan keluarga menjadikan diri kita sihat supaya kita dapat menjalani/melakukan aktiviti serta beribadah dengan lebih baik kerana Allah Taala .


BAHAN-BAHAN :

2 ikat pucuk paku
2 cawan taugeh
1 biji bawang merah besar
1 tangkai lada merah
5 sudu besar udang kering - rendam sekejap
1 biji limau kasturi - boleh ditambah atau dikurangkan
Sedikit belacan
Kerisik secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

** Boleh ditambah cili api kalau nak pedas lagi.

CARA PENYEDIAAN:

Bersihkan pucuk paku dan ambil bahagian pucuk yang muda kemudian celur pucuk paku ini sampai layu . Bersihkan taugeh dan celur kejap dalam 20 saat saja . Tos pucuk paku dan taugeh serta ketepikan dulu .

Mayang bawang besar nipis-nipis dan ketepikan dulu .Tumbuk udang kering dengan belacan dan cili merah sampai lumat , perah limau kasturi dan ambil jusnya.

Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk yang sesuai dan digaul rata . Jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada selera masing-masing.



Kerabu pucuk-paku & taugeh shared from Nennie
Republish by The CC Resepi
 
;