Ikan nyok-nyok ni selalunya saya masak kari tapi kali ni saya cuba masak gulai tempoyak pula . Sedapnyaa isi ikan nyok-nyok yang manis ni bila dah masak dan sebati dengan kuah tempoyak . Alhamdulillah ^_^
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan nyok-nyok - berat 1 kg
2 batang serai - dititik
tempoyak secukupnya
Air secukupnya - menutupi ikan dlm periuk
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
2 biji cili merah - boleh tambah
1 cm kunyit hidup
* Masukkan sedikit demi sedikit tempoyak sehingga sedap ikut selera sendiri , saya guna dalam 7 sudu besar tempoyak .
* Masukkan sedikit demi sedikit tempoyak sehingga sedap ikut selera sendiri , saya guna dalam 7 sudu besar tempoyak .
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk , serai , air dan masak kuah sampai mendidih . Masukkan semua ikan nyok-nyok dan garam serta gula secukup rasa , kacau semua bahan sehingga sebati . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.
Gulai tempoyak ikan nyok-nyok shared from Nennie
Republish by The CC Resepi