6 Aug 2015 0 comments

Daging Gulai Darat

Daging Gulai Darat -
Daging Gulai Darat
Sumber :  CT Delima

Bahan-bahan :
300 gm daging lembut - bersihkan dan dipotong kiub

1 sudu kecil pes asam jawa
2 1/2 cawan santan - dari 1 biji kelapa
1 sudu besar ketumbar biji - disangrai dan tumbuk halus
1 sudu besar cili kisar
2 biji kentang - potong dadu besar
3 tangkai cili hijau/merah - dibelah dua
1 sudu besar gula merah
garam secukup rasa

Bahan Kisar Halus:
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/4 cm kunyit hidup
1/4 cm lengkuas

Cara-cara :
1. Campurkan bahan kisar  bersama daging, cili kisar, sedikit air dan pes asam jawa dalam kuali. dan masak sehingga mendidih dan daging lembut.
2. Masukkan santan, kentang, ketumbar tumbuk, garam dan gula merah kacau rata dan biarkan hingga kentang dan daging empuk dengan api sederhana.
3. Sebelum di angkat, masukkan cili hijau/merah kacau rata dan angkat. Hidangkan bersama nasi hangat.

Daging Gulai Darat


Daging Gulai Darat shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
4 Aug 2015 0 comments

Ayam Black Pepper

Ayam Black Pepper -

Ayam Black Pepper

Bahan-bahan
5 ketul ayam
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar

- Gaul bersama ayam dan perap selama 30 minit.

Sos Black Pepper
6 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - dihiris
1 sudu serbuk lada hitam kasar
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
5 biji cendawan butang - dihiris
1/2 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
Garam dan gula
Minyak untuk menumis

Cara Penyediaan :
1.  Goreng ayam hingga masak.  Angkat dan ketepikan.
2.  Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam hingga naik bau.  Masukkan cendawan dan biarkan sebentar.
3.  Masukkan sos tiram, kicap manis, air dan bancuhan tepung jagung.  Masak sebentar hingga nampak pekat.
4.  Masukkan ayam yang di goreng dan gaul hingga rata.
5.  Perasakan dengan secubit garam dan sedikit gula




Ayam Black Pepper shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;