11 Nov 2015 0 comments

Kulat Sisir Goreng Kunyit

Kulat Sisir Goreng Kunyit -

Kulat Sisir Goreng Kunyit

Bahan-bahan
3 cawan kulat sisir
1/2 labu bawang besar - potong 2 hiris halus
2 batang serai - ketuk
5 tangkai cili padi - ketuk
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 hiris kunyit hidup
Segengam ikan bilis - cuci bersih
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Minyak untuk menumis

Penyediaan :
1.  Bersih kotoran pada kulat.  Rendam dengan sedikit garam, cuci 2-3 kali, toskan.
2.  Peras cendawan hingga airnya kering.  Kemudian sangai di dalam kuali hingga airnya kering.  Angkat dan ketepikan.
3.  Tumbuk bawang merah, bawang putih dan kunyit hingga lumat.  Masukkan ikan bilis dan cili padi, tumbuk kasar.
4.  Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk dan serai hingga naik bau.  Masukkan hirisan bawang besar dan goreng sedikit layu.  Masukkan kulat, perasakan dengan garam dan serbuk perasa.  Goreng hingga agak kering.
5.  Angkat dan hidangkan bersama nasi.
Kulat Sisir Goreng Kunyit


Kulat Sisir Goreng Kunyit shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
6 Nov 2015 0 comments

Puding Kek Berlapis chef norailina nordin@@@

Puding Kek Berlapis chef norailina nordin@@@ -
300 gm kek coklat lembab
Lapisan Tengah
30 g tepung kastad
1 biji kuning telur
600 ml air
150 ml susu cair
100 g gula pasir
1 camb serbuk agar-agar
Sedikit pewarna kuning
Lapisan Atas
30 gm tepung jagung
500 ml air
150 ml susu segar
50 g gula pasir
1 camb serbuk agar-agar
100 g coklat putih, dihiris
Cara membuatnya
1. Hiris nipis kek dan alas pada dasar loyang 22 cm.
2. Lapisan tengah: Larutkan tepung kastad, kuning telur dan sedikit air. Tuangkan ke dalam periuk.
3. Masukkan baki air, susu cair, gula, serbuk agar-agar dan pewarna kuning ke dalam periuk.
4. Kacau campuran puding di atas api sederhana hingga mendidih dan pekat.
5. Angkat dan tuangkan ke atas kek tadi.
6. Lapisan atas: Satukan semua bahan kecuali coklat putih. Kacau atas api perlahan hingga pekat.
7. Angkat dan campurkan coklat putih. Bila larut, tuangkan ke atas lapisan tengah.
8. Biar sejuk kemudian simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam.
Resepi : Chef Norzailina Nordin.
Gambar: Chef Norzailina Nordin
Selamat mencuba
arman and 2 others shared Jom Belajar Buat Kek's photo.
Jom Belajar Buat Kek's photo.



Puding Kek Berlapis chef norailina nordin@@@ shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;