Muffin Apple Crumble / Apple Crumble Muffins
Bahan-bahan
225gm tepung naik sendiri
110gm gula kaster
125gm mentega - cairkan
2 biji telur A - kocok ringan
4 sudu besar susu segar
Filing Apple
3 biji apple hijau granny smith - potong dadu
50gm gula kaster
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar parutan kulit lemon
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
2 sudu besar raisin - cincang
1 sudu kecil tepung jagung
Satukan semua bahan filing di dalam kuali non stick, masak hingga hampir kering. Tabur tepung jagung dan gaul hingga filing pekat. Sejukkan.
Toping Crumble
60gm mentega sejuk - potong dadu
120gm tepung gandum
60gm gula kaster
100gm kacang pecan atau walnut cincang kasar
Satukan semua bahan toping crumble, gaul menggunakan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di gunakan.
12 biji cawan kertas
Cara-cara
- Panaskan oven pada suhu 180C api atas bawah. Masukkan cawan kertas ke dalam acuan muffin.
- Satukan tepung, gula kaster, mentega cair, telur dan susu segar. Whisk hingga bergaul rata.
- Sudukan adunan 3/4 penuh ke dalam cawan kertas. Masukkan filing apple, ratakan diikuti taburan toping crumble hingga penuh.
- Bakar selama 40 minit, cucuk dengan lidi, jika keluar dengan licin angkat dan biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan muffin.
Muffin Apple Crumble / Apple Crumble Muffins
Muffin Apple Crumble / Apple Crumble Muffins shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi