14 Dec 2015 0 comments

Muffin Apple Crumble / Apple Crumble Muffins

Muffin Apple Crumble / Apple Crumble Muffins -

Muffin Apple Crumble / Apple Crumble Muffins

Bahan-bahan
225gm tepung naik sendiri
110gm gula kaster
125gm mentega - cairkan
2 biji telur A - kocok ringan
4 sudu besar susu segar

Filing Apple
3 biji apple hijau granny smith - potong dadu
50gm gula kaster
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar parutan kulit lemon
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
2 sudu besar raisin - cincang
1 sudu kecil tepung jagung

Satukan semua bahan filing di dalam kuali non stick, masak hingga hampir kering.  Tabur tepung jagung dan gaul hingga filing pekat.  Sejukkan.

Toping Crumble
60gm mentega sejuk - potong dadu
120gm tepung gandum
60gm gula kaster
100gm kacang pecan atau walnut cincang kasar

Satukan semua bahan toping crumble, gaul menggunakan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.  Simpan di dalam peti sejuk sebelum di gunakan.

12 biji cawan kertas

Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 180C api atas bawah.  Masukkan cawan kertas ke dalam acuan muffin.
  2. Satukan tepung, gula kaster, mentega cair, telur dan susu segar.  Whisk hingga bergaul rata.
  3. Sudukan adunan 3/4 penuh ke dalam cawan kertas.  Masukkan filing apple, ratakan diikuti taburan toping crumble hingga penuh.
  4. Bakar selama 40 minit, cucuk dengan lidi, jika keluar dengan licin angkat dan biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan muffin.

Muffin Apple Crumble / Apple Crumble Muffins




Muffin Apple Crumble / Apple Crumble Muffins shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
13 Dec 2015 0 comments

Seafood Platter Ala Shell Out

Seafood Platter Ala Shell Out -

Seafood Platers Ala Shell Out

Bahan-bahan 
Sotong - potong atau kelar
Ketam
Kepah
Udang
Lobster
dan lain-lain makanan lauk yang di sukai
1 biji jagung - potong 4
1 batang carrot - potong 4

Bahan Kisar
30 tangkai cili kering - rebus dan kisar halus
1 labu bawang besar
1 in halia
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
Minyak untuk menumis

Bahan Tumis dan Perasa
5 ulas bawang putih - cincang halus
3 sudu besar pes cili Thai atau pes tomyam
3 sudu besar sos cili
Gula dan garam secukup rasa

Penyediaan
  1.  Didihkan air secukupnya bersama potongan jagung dan carrot.  Celur ketam, angkat dan toskan. Celur satu persatu setiap jenis seafood dan toskan airnya.
  2. Tumis bawang putih hingga garing, masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sedikit air, pes cili thai, sos cili, gula dan garam, masak hingga pecah minyak. Gaul bersama seafood yang di celur tadi bersama jagung dan carrot.  Perah lemon semasa menghidang. 
Seafood Platter Ala Shell Out


Seafood Platter Ala Shell Out shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;