20 Dec 2015 0 comments

Apple Rose Cheese Tart

Apple Rose Cheese Tart -

Apple Rose Cheese Tart

Bahan-bahan
3 biji apple pink lady
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar madu
3 sudu besar air

Apple di belah 2, buang pulur di tengahnya.  Hiris nipis melintang.  Masukkan ke dalam periuk bersama gula, madu dan air.  Masak sebentar 3-5 minit saja.  Angkat dan toskan.

Kulit Tart
250gm tepung rose/superfine
120gm mentega
40gm gula kaster
1 biji telur C

Cara-cara :
  1. Putar mentega dan gula hingga berkrim.  Masukkan telur, putar sebati.  Masukkan tepung dan uli menjadi doh.
  2. Tekan ke dalam acuan tart.
  3. Bakar pada suhu 170C di dalam oven yang di panaskan dahulu selama 25 minit.  Angkat dan sejukkan dahulu kulit tart.
Filing Keju
250gm cream cheese Tatura dari peti sejuk
120ml dairy whipping cream - putar hingga pekat
40gm gula kaster
1/2 sudu besar lemon jus

Putar cream cheese hingga berkrim, masukkan jus lemon dan gula kaster, putar hingga rata.  Kaup balikkan dengan whipping cream yang telah di putar hingga sebati.  Masukkan ke dalam piping bag dan picit ke dalam kulit tart.

Susun hirisan apple bermula dari tengah membentuk kelopak rose.  Sapu kelopak apple dengan sedikit filing strawberry untuk menaikan warna apple.

Apple Rose Cheese Tart


Apple Rose Cheese Tart shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
18 Dec 2015 0 comments

Tart Limau Nipis / Key Lime Tart

Tart Limau Nipis / Key Lime Tart -

Tart Limau Nipis / Key Lime Tart

Kulit Tart
250gm tepung superfine / rose
120gm mentega
40gm gula kaster
1 biji telur C

Filing 
4 biji kuning telur grade A
180gm susu pekat manis
100ml jus limau nipis
secubit garam

Cara-cara :
  1. Putar mentega dan gula hingga berkrim.  Masukkan telur, putar sebati.  Masukkan tepung dan uli menjadi doh.
  2. Tekan ke dalam acuan tart.
  3. Bakar pada suhu 170C di dalam oven yang di panaskan dahulu selama 20 minit.  Angkat dan sejukkan dahulu kulit tart, keluarkan dari acuannya dan susun di dalam dulang pembakar.
  4. Satukan bahan filing dan whisk hingga rata.  Masukkan ke dalam jug kecil dan tuang ke dalam kulit tart hingga penuh.
  5. Bakar semula selama 20-25 minit pada suhu 160C sehingga set dan permukaan tengah tart berkilat.
  6. Sejukkan dahulu dan enak di hidang bersama whipping cream putar atau aiscream.
Tart Limau Nipis / Key Lime Tart


Tart Limau Nipis / Key Lime Tart shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;